|

Ministarstvo finansija KS odblokiralo rad Općinskog suda

Ministarstvo finansija KS odblokiralo rad Općinskog suda
0
S
SRNA
22.3.2012. u 13:28
2
komentara
0

dijeljenja
Ministarstvo finansija KS odblokiralo rad Općinskog suda Općinski sud u Sarajevu
Ministarstvo finansija Kantona Sarajevo danas je, nakon osmodnevne finansijske blokade, deblokiralo plaćanje računa za materijalne troškove Općinskog suda u Sarajevu, u vrijednosti većoj od milion KM.
Općinski sud je saopštio da je pregledom računa, koji su uneseni u sistem trezorskog plaćanja, utvrđeno da 9.000 KM za plate sudijama i stručnim saradnicima nisu sporni.

Zahvaljujući Vladi Kantona na iznalaženju mogućnosti plaćanja obaveza koje proizilaze iz svakodnevnog rada, Sud upozorava da ostaje problem neisplaćenih februarskih plata za 140 nosilaca pravosudnih funkcija u Sarajevu, čime se i dalje vrši pritisak na njegov nezavisan rad.

Općinski sud poziva vlasti Kantona Sarajevo da omoguće zakonitu isplatu februarskih plata sudijama i stručnim saradnicima, čime bi prestalo grubo kršenje odredaba Ustava Federacije BiH i Zakona o platama sudija i tužilaca u Federaciji.

Finansijski rad Općinskog suda bio je potpuno blokiran od 12. marta, odnosno od održavanja konferencije za novinare tog suda, na kojoj je javnost upoznata o grubom kršenju Ustava i Zakona od kantonalnog ministra finansija, a od kada Općinskom sudu u Sarajevu nije dozvoljeno plaćanje nijednog dospjelog računa, čime je funkcionisanje rada suda dovedeno u pitanje.

U ovoj pravosudnoj instituciji tada su podsjetili da Ministarstvo finansija još nije isplatilo februarske plate za 140 nosilaca pravosudne funkcije u Sarajevu.

Predsjednik Općinskog suda u Sarajevu Goran Salihović na konferenciji za novinare rekao je da je odluka Vlade Kantona da se sudijama i stručnim saradnicima u ovom sudu isplaćuju plate, koje su odlukom visokog predstavnika u BiH Pedija Ešdauna utvrđene prije sedam godina, neprihvatljiva, jer je u suprotnosti sa Ustavom i zakonom.

"Plate sudija, koje iznose 2.400 KM, zamrznute su sedam godina. U januaru je Zakon o platama odmrznut i stvorena je mogućnost da se plate povećaju, odnosno usklade za dva odsto, što na 140 korisnika iznosi 9.000 KM, odnosno 52 KM po pojedincu. To nije nikakvo povećanje, ali je u pitanju princip. Problem je u tome što neko zaključkom, a ne zakonom i Ustavom, nalaže da ja postupim protiv zakona i Ustava. Ja to neću", naglasio je tada Salihović.

Salihović je naveo da se plate sa povećanim koeficijentom već isplaćuju u Sudu BiH i većem broju kantonalnih sudova, ističući da on, kao predsjednik Općinskog suda, nikada neće pristati niti potpisati nešto što nije u skladu sa Ustavom i zakonom.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...