Kanton Sarajevo
215

Muhamed Ahmić: Stanje u domovima zdravlja snimiti za 48 sati, slijedi uspostava Covid ambulanti

D. Be.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Novoimenovani direktor JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo Muhamed Ahmić u prvom medijskom obraćanju na novoj poziciji rekao je za Klix.ba da će učiniti sve da se popravi usluga pacijentima i da slijedi reorganizacija rada.

"Moji planovi su da prvo namjeravam snimiti kako je objektivno stanje u JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo. Da vidimo kakvi su problemi koje pojedine organizacione jedinice imaju i kakve su potrebe. To treba uraditi za 48 sati“, kazao je.

Ono što ističe veoma važnim jeste da domovi zdravlja moraju pružati punu uslugu primarne zdravstvene zaštite stanovništvu.

Uspostavljanje tri ili četiri Covid ambulante

"Ne znam koliko su opravdane kritike koje javno mnijenje upućuje mojim kolegama, ali u svakom slučaju namjeravam da vrlo brzo uspostavimo to da patronaža ide u kućne posjete onima koji ne mogu doći u dom zdravlja, naprimjer hroničnim bolesnicima“, rekao je.

Ono što je novost jeste uspostava tzv. Covid ambulanti.

"Što se tiče trenutne situacije sa panedmijom mislim da je potrebno napraviti reorganizaciju i otvoriti tri-četiri Covid amublante koje bi pokrivale određeni teritorij KS. Tako bi se svi pacijenti sa sumnjom na koronavirus upućivali u Covid ambulante. Ja dolazim u nezgodnom trenutku, tako da se mora napraviti reorganizacija i moramo biti odgovorni i efikasni“, kaže Ahmić.

Na konstataciju da se mora reagovati brzo, jer vremena za duboke analize i odugovlačenje nema, Ahmić se slaže.

"Nadam se da ću odgovoriti zadatku koji je postavljen pred mene. Svjestan sam da nije isto voditi Psihijatrijsku bolnicu sa 100 uposlenika i ustanovu kao što je JU Dom zdravlja KS, koja je najveća u državi“, govori novi direktor ove Javne ustanove.

Ahmić je svjestan kritika javnosti o lošoj komunikaciji na relaciji pacijent – domovi zdravlja, odnosno brojnih žalbi da se na brojeve telefona niko ne javlja. To će se, kaže, promijeniti odmah.

Ljekari se moraju javljati na telefonske pozive građana

"Namjeravam povećati broj telefonskih usluga. Namjeravam da imam kontrolu koliko je bilo poziva i ko se javljao na te pozive. I mislim da se na te pozive moraju javljati ljekari“, stava je Ahmić.

Na pitanje da li je upoznat da li domovi zdravlja u Kantonu Sarajevo imaju dovoljno zaštitne opreme i svega ostalog što je potrebno kako bi pružili zdravstvenu njegu svim pacijentima, odgovara da mu je, sada već bivši direktor, Mehmed Kulić rekao da opreme ima dovoljno.

"Sutra je primopredaja dužnosti i imat ću tačne informacije. Ono što poručujem građanima jeste molba da poštuju sve mjere koje Krizni štab KS preporučuje", zaključio je.