Saznaje Klix.ba
361

Muhamed Ahmić bi trebao biti novi direktor JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Direktor JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo Mehmed Kulić u narednim danima bi trebao biti smijenjen sa te funkcije, saznaje Klix.ba. Njega bi na, u ovom momentu gorućoj poziciji, trebao zamijeniti dr. Muhamed Ahmić.

Muhamed Ahmić javnosti je u posljednje vrijeme poznat nakon što je krajem prošle godine podnio ostavku na poziciju direktora Psihijatrijske bolnice Jagomir.

On bi trebao postati novi direktor Domova zdravlja KS na prijedlog stranke BOSS koja participira u kantonalnoj većini sa SDA, SBB-om i DF-om.

Ova smjena dolazi nakon niza kritika javnosti, ali i zamjerki pojedinih zdravstvenih radnika, na račun rada domova zdravlja u jeku pandemije koronavirusa.

Najglasniji u zahtjevu za smjenu Kulića bio je lider SBB-a i ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić. On je još krajem marta pozvao kantonalnu vlast u Sarajevu da smijeni prof. dr. Mehmeda Kulića.

Radončić je tada poručio da je vidio i čuo mnogo primjedbi i dramatičnih poziva građana, odnosno pacijenata i njihovih porodica, koji se žale na postupke pojedinih ljekara i osoblja u domovima zdravlja.

Istakao je da svi koji su kapacitirani za rutinske situacije moraju svoje pozicije prepustiti onima koji su brži, energičniji, odgovorniji i etički svjesniji Hipokratove zakletve.

Svoj zahtjev za Kulićevom ostavkom Radončić je ponovio i danas kada je poručio da je spreman žrtvovati i vlast u Kantonu Sarajevo zarad interesa odnosno zdravlja građana.

"Svi moraju znati da meni parlamentarna većina nije važnija od života građana", izjavio je Radončić.

Kulić je, sa druge strane, danas kazao kako su za potrebe epidemije napravljeni timovi koji ranije nisu postojali kako bi mogli ići po kućama i pregledati sve pacijente. Također je najavio da će biti uposleno 60 novih zdravstvenih radnika s ciljem većeg održavanja čistoće, a proteklih dana je tvrdio da domovi zdravlja pružaju svu neophodnu brigu o pacijentima.

Kritike na račun rada sarajevskih domova zdravlja dodatno su se pojačale nakon smrti dr. Šefika Pašagića.