Post jača srca
54

Muftija tuzlanski: Najveća nagrada i zadovoljstvo danas pripadaju onima koji su postili

Piše: A. K.
Vahid ef. Fazlović
Vahid ef. Fazlović
Brojni vjernici jutros su ispunili džamije širom Tuzlanskog kantona, a tako je bilo i u džamiji Kralja Abdullaha u Tuzli u kojoj je upriličena centralna bajramska svečanost za područje Muftijstva tuzlanskog.

Bajram-namaz je predvodio i bajramsku hutbu održao muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović koji je vjernike pozvao da se s mnogo dužnog poštovanja na Bajram ophode prema starijima, a pokažu ljepotu samilosti prema mlađima.

"Toj velikodušnosti nas je pozivao Muhammed a.s. U dobroti prema starijima navodi se mudrost života, a u brizi i odgovornosti za mlađe je naša dalekovidost. U danima naše najveće radosti nećemo zaboraviti ni one koji su u nevolji i kojima naša blagonaklonost može biti veliko olakšanje i utjeha", poručio je ef. Fazlović.

Podsjetio je da veličina radosti u ovom bajramskom danu potiče iz blagodati koje je Allah milostivi obilato udijelio u mubarek danima i noćima proteklog ramazanskog mjeseca.

"Mubarek ramazan je vrijeme istinske spoznaje i jasne pouke koja osnaži ljudski um. Kur'ansko svjetlo koje je u ovom mjesecu u Lejletu-l-kadru zemlju obasjalo uputa je i milost ljudskom rodu. Snagom naše vjere i duhovnosti koju obnovimo ramazan i šerif nam donese djelotvoran lijek za naša srca i duše", naglasio je ef. Fazlović.

Dodao je da ramazanski ibadeti iscjeljuju ljudska srca, čisteći ih od grijeha i ispunjavajući najplemenitijim ljudskim vrlinama.

"Ramazanski post je najdjelotvorniji lijek za neke bolesti duše i srca. U tom pogledu je nezamjenjiv i ništa drugo se s postom ne može uporediti. Zato je i propisan u Kur'anu časnom, kao što je bio propisan i narodima prijašnjim. Post veoma uspješno djeluje protiv teških duhovni bolesti, kao što su licemjerje i oholost, pohlepa i zavist, neumjerenost i raskalašenost, sebičnost i ravnodušnost", nastavio je muftija tuzlanski.

Post u ljudskom srcu jača i razvija bogobojaznost, skromnost, samokritičnost, strpljivost, samodisciplinu i odricanje, odmjerenost i saosjećajnost.

Ef. Fazlović je potcrtao da se namazom i postom pouzdano popravlja i oplemenjuje svaka dimenzija ljudske ličnosti, zato, bez sumnje, najveća nagrada i zadovoljstvo danas pripadaju onima koji su postili.

"Svi koji su istrajavali na ramazanskom putu zaslužni su za preporod našeg zajedničkog duhovnog stanja, uključujući i nas sve koji jutros sudjelujemo u našim ibadetma. Želimo da tu dobrobit osjete svi ljudi. Stoga se Allahu uzvišenom zahvalimo na uputi koju smo u proteklom mjesecu slijedili i na blagodatima kojima nas je opskrbio. Neka naša zahvalnost bude riječima i djelima, neka bude srcem", rekao je ef. Fazlović.

Našu duboku i trajnu zahvalnost Bogu jedinom, poručio je on, najbolje ćemo dokazati ako dobra koja imamo s drugim njegovim robovima podijelimo.

"Odgovor milostivog uvijek će biti veći i plemenitiji od svakog našeg ibadeta, od svakog našeg dara. Tako je on svemogući odredio", zaključio je on.