Prikuplja dokumentaciju
73

Muftija Muamer Zukorlić prijavljuje boravište u Srebrenici

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Muamer Zukorlić, glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji, izjavio je danas u Srebrenici da će ovih dana podnijeti zahtjev za dobijanje lične karte u ovom gradu.

Nakon što je u Memorijalnom centru Potočari vodio hutbu, Zukorlić je novinarima rekao da prikuplja neophodnu dokumentaciju i, kao građanin BiH od prije 15 godina, s adresom u Sarajevu, prijavit će boravište u Srebrenici.

"Moj motiv za ovaj gest je prevashodno moralno patriotske prirode. Ovo mjesto - Srebrenica i Potočari je simbol bošnjačkog stradanja, bošnjačkog dostojanstva i simbol općeljudskog otpora i protiv zla, zločina i genocida. U svakom smislu, ovaj prostor oduzeti od Bošnjaka znači najaviti jedan opći moralni civilizacijski krah“, izjavio je Zukorlić.

Zukorlić je dodao da on, kao i svaki Bošnjak, bez obzira na to gdje sada živi, ima vezu sa Srebrenicom.

“Moja savjest, moja kultura i vjera, tjeraju me da uradim ono što mogu za otklanjanje jedne velike nepravde. Stoga pozivam sve Bošnjake da se prijave, da se registruju da bi mogli glasati u ovom gradu na narednim lokalnim izborima“, rekao je Zukorlić.

Muamer Zukorlić susreo se s majkama Srebrenice, a u Islamskom centru Srebrenica imao je razgovor s rukovodstvom i članovima Medžlisa Islamske zajednice u ovom gradu.