BiH
0

Muftija Makić: Šehitluci i nišani nas podsjećaju šta je narod preživio

Piše: M. Ć.
(Foto: Klix.ba)
Drugi dan Ramazanskog bajrama tradicionalno se obilježava kao Dan šehida u cijeloj Bosni i Hercegovini, a danas je obilježen i na području Unsko-sanskog kantona. Centralna vjerska manifestacija povodom Dana šehida održana je na mezarju Humci u Bihaću.

U prisustvu predstavnika vjerskog i političkog života Unsko-sanskog kantona i Grada Bihaća, zatim boračkih organizacija, šehidskih porodica i brojnih građana, na gradskom mezarju Humci u Bihaću obilježen je Dan šehida.

U okviru manifestacije bihaćki imami, predvođeni muftijom bihaćkim Hasanom ef. Makićem, priredili su prigodan vjerski program uz učenje Jasina.

"Kad dođemo na ove mezaristane i gledamo bijele nišane, prisjetimo se i svega onog kroz šta smo prošli i šta je bilo u toku agresije na našu zemlju. Inače, mnogi od nas zaboravljaju, ali kad dođemo na ovakva mjesta i vidimo ove velike šehitluke, kad čitamo pojedina imena na nišanima, ne možemo da se ne sjetimo njihovih podviga i svega onog što je naš narod proživio. Zbog toga su nam itekako bitna ovakva podsjećanja, istakao je u svom govoru muftija Makić.

Brojne delegacije su na centralnom spomen-obilježju položile cvijeće i odale počast šehidima kojih se svake godine sjećaju s tugom, ali i s posebnim ponosom i zahvalnošću.

I u svim drugim općinama Unsko-sanskog kantona danas su posjećivani šehitluci, polagano je cvijeće, učile su se dove i evocirala sjećanja na sve one koji su položili svoj život u temelje Bosne i Hercegovine.