BiH
3

Mostarski muftija Dedović: Šehidi su utkali sebe u temelje ove zemlje

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Na mostarskim Šehitlucima, gdje su i u 18. vijeku pokopani šehidi koji su Mostar odbranili od mletačke najezde i gdje su pokopani najhrabriji borci u posljednjoj agresiji na Bosnu i Hercegovinu, mostarski imami poklonili su hatma-dovu pred njihove duše.

Dan šehida širom Bosne i Hercegovine obilježava se drugi dan Ramazanskog bajrama, kako bi se na ovaj dan vjernici prisjetili onih koju su dali ono najvrednije za odbranu Mostara i Bosne i Hercegovine.

Okupljenim vjernicima obratio se mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović. Muftija je podsjetio na islamska načela o besmrtnosti šehida.

"Važno je da se na ovim mjestima, prilikom posjete našim umrlim, podsjetimo naše vremešnosti i ograničenosti našeg postojanja na zemlji", kazao je muftija.

Pozvao je sve prisutne da učine sve što je potrebno da se posloži mozaik političkog i nacionalnog zajedništva za dobrobit, za slobodu, za mir i prosperitet jedine domovine Bosne i Hercegovine.

"Uzimajući u obzir žrtvu ovih velikih ljudi koju su položili u temelje ove zemlje moramo se pitati koliko držimo do sebe, do svog nacionalnog političkog i ljudskog, vjerničkog dostojanstva. Pozvani smo da to dostojanstvo čuvamo, gradimo, baštinimo, branimo, da to dostojanstvo ne uništavamo. To dostojanstvo ne smije biti potrošno. To dostojanstvo ne smije imati nikakvu ovodunjalučku cijenu", kazao je muftija

Nakon posjete mostarskim Šehitlucima vjernici su obišli šehidska mezarja u Karađoz-begovom haremu, na Balinovacu, Šoinovacu, Liska haremu, Šarića podharemu i šehidsku spomen-česmu u Donjoj Mahali.