Nakon vandalskog napada
20

Muftija Čamdžić: Devastiranje ograde neće spriječiti obnovu Ferhadije

FENA
Muftija Edhem ef. Čamdžić
Muftija Edhem ef. Čamdžić
Iz Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka upućen je poziv lokalnim i vlastima RS-a, da pored osude napada na imovinu te vjerske zajednice, više truda ulože kako bi se priveli pravdi počinioci sinićnjeg napada na džamiju Ferhadiju i drugi slični događaji.

U noći sa 24. na 25. novembar 2012. godine, došlo je do napada na Ferhadiju džamiju u Banja Luci, gdje su vandali devastirali 29 zaštitnih tabli limene ograde.

Tom prilikom nanesena je veća materijalna šteta, a ona moralna je mnogo veća za Bošnjake u Banja Luci, a pogotovo na današnji dan, ističu iz Medžlisa banjalučke Islamske zajednice.

I pored stalnog dežurstva policijskog službenika, on, kako navode, je bio nemoćan da spriječi vandale u njihovim sinoćnim namjerama.

Konstatiraju i da je policija izašla na lice mjesta i obavila uviđaj.

S predsjednikom Medžlisa Islamske zajednice u Banjoj Luci i sekretarima Medžlisa i Muftijstva, te gospodinom Arminom Džindom, muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić, odmah je obišao mjesto napada na ogradi Ferhadije.

"Ovo je grozno što sam vidio. Ali s vjerom u Boga i s nadom u uspjeh, posebno u ovim danima kada smo postavili aleme na džamiju i na munaru, ništa nas neće i ne može obeshrabriti i radovi na Ferhadiji se nastavljaju, kao i sve druge aktivnosti u medžlisima i Muftiluku banjalučkom“, rekao je muftija banjalučki.

Iz banjalučke policije su potvrdili da je jedan od izvršilaca ovog krivičnog djela oštećenja tuđe stvari priveden, te da se traga za još dvojicom.

Ovaj incident prijavljen je protekle noći, policiji 20 minuta poslije ponoći.

Iz Centra javne bezbjednosti Banja Luka ističu da oštro osuđuju napade na sve vjerske objekte.