Prekršili izdate mjere
18

Mrkonjić Grad: Jedna osoba uhapšena i dvije novčano kažnjene zbog izazivanja panike

A. B.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Policijski službenici izdali su dva prekršajna naloga osobama iz Mrkonjić Grada zbog izazivanja panike objavljivanjem fotografija na društvenim mrežama na kojoj je prikazano da je okupljeno više osoba u vrijeme zabrane svih javnih okupljanja u RS-u, te je i jedna osoba uhapšena zbog vrijeđanja rda institucija RS-a.

Osoba Đ.K. je saslušan u prostorijama PU Mrkonjić Grad gdje je i priznao da je objavio fotografiju i komentar bez posebnog obrazloženja čime je počinio prekršaj po tački 2. Odluke Vlade RS-a o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanredne situacije na teritoriji Republike Srpske, te mu je izdat prekršajni nalog i izrečena novčana kazna u iznosu od 1.000 КM.

"Istog dana, policijski službenici PU Mrkonjić Grad postupili su po prijavi građana da je i osoba O.B. iz Mrkonjić Grada na jednoj društvenoj mreži također objavila fotografiju uz komentar kojim krši odluku o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanredne situacije koji je također sasluša i novčano kažnjen sa 1.000 KM. Istog dana, ponovnim uvidom na društvene mreže ta ista osoba je ponovio prekršaj objavljivanjem teksta kojim komentariše rad institucija RS-a i grubo vrijeđa predstavnike državnih organa. Isti je uhapšen, te mu je ponovo izdat prekršajni nalog i izrečena novčana kazna u iznosu od 1.000 КM", naveli su iz MUP-a RS.

Podsjećamo da je 19. marta sjednici Vlade RS-a, a na inicijativu MUP-a RS usvojena odluka o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanredne situacije, proglašene na teritoriji Republike Srpske, koja definiše da se za vrijeme vanredne situacije zabranjuje iznošenje ili prijenos lažnih vijesti, tvrdnje kojima se izaziva panika, ili teže izaziva javni red i mir, te onemogućava ili značajnije ometa sprovođenje odluka i mjera državnih organa ili organizacija.

Navedene zabrane se odnose i na radnje učinjene putem sredstava javnog informisanja, društvenih mreža ili sličnih sredstava.