BiH
30

Mreža kladioničarske mafije u BiH: Zasad trojica osumnjičenih

Klix.ba
Tužilaštvu BiH je nakon tri godine istrage upućen kompletan materijal o namještanju utakmica koje su igrali nogometni timovi iz BiH, javlja Federalna televizija. Prvi osumnjičeni su Nedžad Selimović, Mate Budimir i Živko Budimir.

Policijska istraga u ovom slučaju počela je u oktobru 2010. godine, kada je u Tužilaštvo BiH iz njemačkog Bochuma stigao obiman dosije u kojem je sadržan materijal o sumnjivim rezultatima utakmica koje su igrane u bh. prvenstvu. Također, bili su sumnjivi i rezultati nekoliko prijateljskih i službenih mečeva domaćih klubova igrali u inozemstvu. Na listi njemačkih istražitelja nalazili su se Slavija iz Istočnog Sarajeva, Travnik, Posušje, Orašje i Laktaši. Riječ je o tridesetak sumnjivih utakmica.

Ključna osoba u namještanju rezultata utakmica u kojima su igrali bh. klubovi je Marijo Cvrtak, njemački državljanin porijeklom iz Livna. Pored njegovog, u istrazi o namještanju utakmica najčešće su spominjana imena Turaka Deniza Celika i Tune Akbulata, te Ante Šapine, ali i nekoliko osoba na vodećim dužnostima u ovdašnjim klubovima. To su bivši predsjednik i bivši trener Travnika, Dževad Bećiragić i Nedžad Selimović, zatim Mate i Živko Budimir, bivši premijerligaški sudija Mevludin Efendić, te igrači nogometnih klubova iz Travnika, Orašja, Laktaša i Posušja.

Selimoć je danas trener u Angoli, a u ljeto 2009. godine bio je na klupi Travnika. Na pripremama z Švicarskoj Travnik je odigrao pet prijateljskih utakmica, a svaka od njih, tvrdi se u izvještaju, bila je namještena.

Put je organizirao tadašnji predsjednik Dževad Bećiragić, koji je u međuvremenu preminuo. Na putu je bio i bivši sekretar kluba Smail Hodžić. Zvanično, pred kameru nije htio. Nezvanično, tvrdi da rezultati utakmica nisu bili namještani, javlja FTV.

"U okviru priprema za novu igračku sezonu 2009/2010. organizacija počinilaca je sa gore nevedenim osobama organizirala seriju pripremnih utakmica s učešćem korumpiranog bosanskog prvoligaša NK Travnik protiv švicarskih momčadi iz jednog jedinog razloga da prethodno utvrdi ishod utakmice, a da na osnovu toga ostvari nelegalni profit na klađenje... Zbog toga je banda potplatila NK Travniku, potplatila predsjednika kluba, trenera i kompletan igrački kadar...", stoji u dosijeu tužilaštva u Bochumu.

Cijelu je operaciju u Švicarskoj osmislio je Ante Šapina, Livnjak s njemačkim pasošem. Šapina je u međuvremenu zbog namještanja utakmica već osuđen u Njemačkoj. Ideje su u djelo provodili Mario Cvrtak i njegovi pomagači iz Slovenije, Dragan Mihelič i Dejan A. Prva utakmica odigrana je 24. juna 2009. godine. Young Boys je pobijedio Travnik sa 5:0, a posao je propao jer meč nije bio uveden u opklade uživo.

Dva dana kasnije Cvrtak i Mihelić u kladionici u Aziji ulažu 70.000 eura na utakmicu Travnik - Sion. Cvrtak sređuje da Travničani pola sata odigraju svoj maksimum i po mogućnosti daju jedan gol. U drugom poluvremenu najbolji igrači sjest će na klupu i Travnik mora primiti još najmanje četiri gola. Plan uspijeva: dobit iznosi oko 90.000 eura posredstvom Šapine i 80.000 eura posredstvom Miheliča.

"3. juli 2009. Servette - Travnik 1:3:

Šapina i Cvrtak dogovaraju taktiku za utakmicu. Cvrtak predlaže da se igračima isplati oko 5.000 eura za utakmicu. Šapina se slaže. Ali za vrijeme utakmice kladioničari saznaju da susret nije u ponudi azijskih kladionica. Trener Travničana javlja Cvrtku da su dobro stigli kući", navodi se u dosijeu tužilaštva u Bochumu.

Kada su se Travničani vratili iz Švicarske, u gradu se počelo pričati o namještaljkama. Travnička novinarka Ada Lepara prva je napisala članak u kojem je ustvrdila da je rukovodstvo tima znalo za namještanje utakmica te da im je zbog toga plaćen put i pripreme. Nakon toga počeli su joj prijetiti. "Tadašnji trener NK Travnika se jako naljutio, na pres-konferenciji je rekao da ga je stomak zabolio od mojih pitanja. Napustio je pres-konferenciju, a potom se vratio. Onda mi je zaprijetio urednikom sportske rubrike, glavnim urednikom, direktorom i vlasnikom novine da ću dobiti otkaz", kaže Lepara.

Pomoćnik Ante Šapine Mario Cvrtak organizirao je i finansirao put Travnika u Švicarsku. Cvrtak je osigurao da za Travnik igraju dva igrača koja je imao pod svojom kontrolom. Na pet namještenih utakmica u Švicarskoj, tvrdi se, zaradio je oko 200.000 eura.

Treća osoba s policijskog spiska je Živko Budimir iz Posušja. Umiješan je u istragu o namještanju utakmica Premijer lige BiH, u kojima su glavne role imali nogometaši i rukovodstvo Slavije i Travnika. U pitanju je utakmica između Travnika i Slavije, zatim utakmica iz augusta 2009. godine između Travnika i Zrinjskog, koja je završena rezultatom 3:3.

Ipak, nisu se namještale samo utakmice bh. lige. Sumnjiva je i utakmica Kupa UEFA između Slavije i danskog Aalborga, koja je završena pobjedom Slavije od 3:1.

"Iz navedenih telefonskih razgovora proizilazi da su Živko Budimir, Ante Šapina i Mario Cvrtak imali dobre kontakte sa upravom FK Slavija Sarajevo. Postaje jasno da su sva tri okrivljena pokušala da ishod igre izmanipuliraju na način da ostvare svoje ilegalne profite iz klađenja. Bosanci u ovom slučaju nisu pali na planove o manipulaciji zbog toga što je momčad imala realnu šansu na plasiranje u UEFA Kupu i zbog toga što su joj bili potrebni bodovi iz ovog susreta" stoji u dosijeu tužilaštva iz Bochuma.

Ključna osoba u pomaganju Budimiru i Cvrtku bio je Slavko Tošović, nekadašnji predsjednik Slavije. Tošovića je bivši Visoki predstavnik u našoj zemlji Paddy Ashdown 2004. godine smijenio sa svih političkih dužnosti. Odluku je obrazložio navodnom Tođovićevom ulogom u pomaganju skrivanja haškog optuženika Radovana Karadžića. Tošovića se sumnjiči da je pokušao namjestiti i rezultat utakmice između Slavije i slovačkih Košica iz pretkola Evropske lige. Živko Budimir nije htio razgovarati pred kamerom FTV-a. Živi na relaciji Posušje - Švicarska, a na upit o svojoj ulozi o namještanju utakmica tvrdi – to su budalaštine.

Ante Šapina u Njemačkoj je osuđen na pet godina zatvora. Istu je zatvorsku kaznu dobio i njegov najbliži saradnik Marijo Cvrtak, a na zatvorske kazne osuđena su i dvojica Turaka. Procesuiranje odgovornih u BiH se još uvijek čeka.

Već godinama se u BiH piše o namještanjima rezultata nogometnih utakmica, prljavim poslovima ovdašnjih nogometnih "uglednika", ali i o prijavama koje su se rijetki hrabri odvažili podnijeti istražnim organima. No, gotovo nikada niko od onih koji u namještanju utakmica imaju debelo umiješane prste nije zbog toga i odgovarao. Sada je na redu Tužilaštvo BiH, jer Nogometni savez do sada nije imao snage sam se izboriti s time. Problem je samo što ćemo, kako sada stvari stoje, na kazne čekati nekoliko godina, navodi se u prilogu emisije Mreža na Federalnoj televiziji.