BiH
0

Motai: Japan se oporavlja uz pomoć cijelog svijeta i BiH

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
"Fascinantno je požrtvovanje Japanaca u oporavku države nakon katastrofalnog potresa i cunamija. Ipak, i pored tih problema, Japan i dalje pomaže Bosni i Hercegovini i mi smo na tome iskreno zahvalni", rekao je tokom današnjeg susreta u Sarajevu premijer Federacije BiH Nermin Nikšić ambasadoru Japana u BiH Futao Motaiju.

Japanski ambasador je kazao da se njegova zemlja, uz pomoć koja stiže iz cijelog svijeta, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, postepeno oporavlja.

Japan je do sada, po riječima ambasadora, obnovu BiH pomogao značajnim sredstvima. Nažalost, u BiH nema i japanskih investicija. Stoga vlasti dviju zemalja moraju dogovarati ekonomsku suradnju, a u naša zemlja treba stvoriti preduvjete za lakše investiranje.

"Federalna vlada priprema set zakonskih rješenja kojima će biti uklonjene prepreke za investitore. Moramo povezati kompanije naših zemalja i nadam se da ćemo, ubuduće, sve više govoriti o japanskim investicijama u BiH“, kazao je premijer Nikšić.

Kako je ocijenjeno, velika geografska udaljenost dvije zemlje nije i ne može biti prepreka iznimno dobrim prijateljskim odnosima Japana i Bosne i Hercegovine, te naša zemlja, kazano je, ne može vječno biti ovisna o vanjskoj pomoći, već mora sama postići boljitak.

Kako je saopćeno iz Ureda za odnose s javnošću VFBiH, sugovornici su izrazili očekivanje da će uskoro biti imenovani članovi Vijeća ministara BiH. To je nužno ukoliko BiH želi ubrzati i osnažiti reformske procese.