BiH
0

Kuroda: Turizam jedan od najvećih potencijala BiH

FENA
Pomoćnik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine za multilateralne odnose Branimir Mandić sastao se s potpredsjednikom Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) Atsuom Kurodaom.

Mandić je zahvalio za dugogodišnju podršku Japanske agencije za međunarodnu saradnju BiH, istakavši da je JICA jedna od najaktivnijih državnih agencija koje djeluju u BiH.

Također, izrazio je sućut i žaljenje zbog žrtava razornog zemljotresa i cunamija koji su pogodili Japan 11. marta ove godine i istakao podršku naroda BiH narodu Japana i poželio što brži oporavak od posljedica ovog tragičnog događaja, usprkos kojem je Japan nastavio podržavati BiH.

Kuroda je zahvalio na prijemu i istakao da je cilj njegove posjete BiH da potvrdi opredijeljenost ispunjenu obećanja da će JICA podržavati razvoj BiH i razvoj odnosa BiH i Japana te izrazio zadovoljstvo zbog uspješne 15-godišnje saradnje s BiH.

Izrazio je naročitu zahvalnost za podršku naroda BiH narodu Japana nakon zemljotresa i cunamija te za upućenu pomoć njegovoj zemlji.

Tokom razgovora razmijenjene su informacije o trenutnim prilikama u BiH, s posebnim osvrtom na evropske i evroatlantske integracije, i o projektima JICA-e u BiH.

Kuroda je naveo projekt izgradnje povjerenja u Srebrenici kroz jačanje kapaciteta za poljoprivrednu proizvodnju, projekt poboljšanja IT edukacije u bh. gimnazijama, projekt odsumporavanja plinova u TE Ugljevik, te projekt promocije bh. turističkih potencijala koji JICA namjerava da implementira u narednom periodu.

Mandić je ocijenio da je na osnovu navedenih projekata jasno da JICA dobro poznaje prilike u BiH i njene potrebe, te da se radi o projektima koji predstavljaju male korake ali koji daju velike rezultate.

Istakao je da je turizam jedan od najvećih potencijala BiH i dodao da su svi projekti koji za cilj imaju unapređenje turističkih potencijala i promocije dobrodošli, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH.