Prijedlog Vlade FBiH
60

Mostarskom gradonačelniku opet budžet u ruke, a za izbore niko i ne pita

Piše: R. D.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Mostar već dva izborna ciklusa nije birao Gradsko vijeće i gradom upravlja gradonačelnik biran posredno davne 2008. godine. Na to paradoksalno stanje svi su se navikli, ali njegova manjkavost posebno dođe do izražaja kad dođe vrijeme za odluke u kojima je postojanje vijeća neophodno, kao što je donošenje budžeta.

Na jučerašnjoj sjednici upravo u Mostaru, Vlada Federacije BiH u hitnu proceduru uputila je Prijedlog zakona o dopuni zakona o budžetima u Federaciji BiH, čiji sastavni dio je odluka kojom se daje pravo mostarskom gradonačelniku da, uz saglasnost načelnika za finansije, donese budžet.

''Kako bi bilo osigurano normalno funkcionisanje javnih institucija ovog grada i da ne bi došlo do finansijske blokade, bilo je potrebno dopunom Zakona o budžetima u FBiH, omogućiti gradonačelniku da, uz saglasnost načelnika za finansije, donese Budžet i Odluku o izvršenju Budžeta Grada Mostara za 2019. godinu'', navodi Vlada Federacije BiH.

Opozicione stranke u Mostaru različito gledaju na ovo stanje. Edin Zagorčić, predsjednik mostarske organizacije Socijaldemokratske partije BiH, kaže kako se i ove godine nažalost ponavlja praksa da se gradonačelniku Bešliću i načelniku Odjela za finansije Šahoviću daju odriješene ruke u vezi s upravljanjem gradskim novcima.

Organizovati ozbiljnu javnu raspravu

"Nadamo se da će ovaj put Ljubo Bešlić i gradska administracija makar organizirati ozbiljnu javnu raspravu i omogućiti strankama, nevladinom sektoru i građanstvu da bar djelom učestvuju u kreiranju budžeta. Ipak, vjerujem da će godina koja je ispred nas dovesti do dogovora i napokon održavanja lokalnih izbora u našem gradu", izjavio je za Klix.ba Zagorčić.

Oštriji su u Našoj stranci koja je ranijih godina znala insistirati na neizglasavanju odluke u Federalnom parlamentu i blokiranju gradskih finansija, a sve kroz pokušaj vršenja pritiska da dođe do dogovora za Mostar i raspisivanja lokalnih izbora.

Predsjednica Naše stranke Mostar Irma Baralija kaže da, ako parlament na hitnoj sjednici koju je vlada zakazala jučer Ljubi Bešliću da Mostar na upravljanje još jednu godinu, to će u praktičnom smislu značiti da će grad na Neretvi vrlo vjerovatno još jednu godinu biti bez izbora.

Naša stranka i ove godine predlaže blokiranje odluke

"Iskustvo je nažalost pokazalo da sve dok HDZ preko Ljube Bešlića upravlja budžetom, tj. Mostarom, neće postojati ozbiljan pritisak koji će ih natjerati da sjednu za pregovarački stol i zaista se dogovore. Naša stranka Mostar će i ove godine, kao i prethodne dvije, učiniti sve da u Federalnom parlamentu nađe dovoljno zastupnika i zastupnica koji razumiju srž našeg problema i koji će glasati protiv ponovnog guranja Mostara u ruke HDZ-u", kazala je Baralija.

Baralija je posljednjih dana u fokusu interesovanja jer je Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu tužila Bosnu i Hercegovinu upravo zbog neodržavanja izbora u Mostaru.

Hrvatska republikanska stranka BiH bila je posljednjih godina jedan od najvećih kritičara načina na koji se upravlja Mostarom. Njen predsjednik Slaven Raguž kaže da je ovakva praksa moguća samo u Bosni i Hercegovini.

Praonica javnog novca

"Dvije osobe dogovaraju budžet, definišu raspodjelu i nikome o tome ne polažu račune, jer imaju alibi kako u Mostaru nema izbora. Tako imamo situaciju da se kolektor gradi godinama, dvorana desetljećima, kanalizacija u pojedinim naseljima do malo i stoljećima, a da se za novac namijenjen za to ne zna kamo je otišao. Saobraćajnice se asfaltiraju po sedam i osam puta godišnje, pojedine škole prokišnjavaju, ali se zato nabavlja videonadzor u gradu da sve to neko može negdje na ekranu gledati, osim kada se dogodi neko kazneno djelo kada te kamere 'ne pokrivaju taj ugao'", kaže Raguž.

Raguž smatra kako je na ovaj način grad Mostar postao poligon za samovolju i interese tajkunsko-političkih neofeudalnih elita.

"Pretvorio se u ogromnu praonicu budžetskog novca koji se troši netransparentno, neplanski i u skladu s potrebama vlasnika određenih firmi, dobavljača i pojedinaca iz grada, nipošto za potrebe građana. No, najporaznija je činjenica kako pravosudna tijela na sve ovo ne reaguju, iako je bilo više prijava i tužbi, što s naše strane, što od nevladinog sektora, ali i pojedinih građana. Jednostavno, taoci smo političkih odnosa i nepostojeće pravne države. Pravo pitanje je samo do kada", zaljučuje Slaven Raguž.

Odluka u Federalnom parlamentu ranijih godina je prolazila bez problema, zanimljivo će biti kako će se o ovome očitovati njegov novi saziv. Budžet Grada Mostara u prosjeku je 55 miliona KM.