Zaslužena priznanja
356

Mostarski univerzitet iznjedrio 681 diplomanta, nadaju se boljoj budućnosti u BiH

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Na univerzitetu Džemal Bijedić u Mostaru, u sklopu svečanog obilježavanja 43. godišnjice djelovanja, danas je svečano dodijeljena 681 diploma ovjerena akademskim jamstvom.

Uz prigodnu svečanost dodijeljene su 522 diplome o završenom studiju prvog ciklusa i 159 diploma za one koji su završili drugi ciklus te će dobiti diplome magistara struke.

Stečeno znanje

Rektor Univerziteta Elvir Zlomušica je kazao kako je ovo posebno svečan trenutak za sve one koji sa zasluženo stečenim diplomama kreću u novo životno poglavlje, ali i za njihove roditelje, rodbinu i prijatelje, kao i akademsku zajednicu.

"Iskreno se nadamo da ovim činom neće prestati veza s Univerzitetom, željeli bismo da ostanete vezani za naš univerzitet kao studenti drugog ciklusa ili doktorskog studija, kao partneri na različitim projektima. Želim vam da što prije pronađete zaposlenje u struci za koju ste se opredijelili", kazao je rektor Zlomušica obrativši se novim članovima akademske zajednice.

Optimizam mladih

Zaposlenje u struci očekuju i diplomanti, koji su u razgovoru za Klix.ba kazali da su svjesni teškoća kada je u pitanju zaposlenje u Bosni i Hercegovini, ali žele ostati i dati sve od sebe kako bi se ostvarili u svojoj zemlji.

Selma Bajraktarević, koja je završila prvi ciklus nastavničkog fakulteta na odjelu konzervacijska biologija i ekologija, upisala je petu godinu jer vjeruje da će obrazovanjem uspjeti u svojoj zemlji.

"Nadam se da ću naći neki posao u struci, ako ništa onda blizu struke. Pokušat ću da ostanem ovdje, da dam sve od sebe. Pokušat ću i neko neformalno obrazovanje van fakulteta jer je to bitno da bi se našao posao, ne planiram napuštati BiH, osim ako me baš nešto ne otjera odavde“, kazala je Selma.

Njena kolegica Edina Elezović odlučila je kako će odraditi pripravnički staž te onda tražiti posao u struci.

Vjera u BiH

"Gajim nadu da ću se ovdje zaposliti i ne razmišljam o odlasku iz svoje zemlje", kaže Edina.

Edita Kevro, zaposlena kao nastavnica jezika i književnosti, danas je magistrirala na odsjeku Bosanski jezik i književnost Fakulteta humanističkih nauka.

"Veoma sam ponosna i sretna, bilo mi je zadovoljstvo studirati i dodatno sam usavršila svoje stručne kompetencije te mnogo naučila od izuzetnih profesora. O odlasku ne razmišljam ja već radim kao prosvjetni radnik. Bila bi mi čast kada bih budućim generacijama mogla prenijeti dio svog znanja, ali voljela bih isto tako da se bavim naučno-istraživačkim radom i dajem doprinos nauci u BiH", kaže nam vidno zadovoljna Edita.

Svečanost dodjele diploma održana je u sklopu obilježava 43. godišnjice osnivanja Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru. Tim povodom, u periodu od 4. do 14. februara, održava se niz događaja, prezentacija i druženja.