Bez entiteta i kantona
354

Mostarski studenti simulirali predizbornu kampanju s jednim predsjednikom

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Bliža je budućnost, desile su se ustavne promjene, Bosna i Hercegovina je država s jednim predsjednikom, bez entiteta i kantona. Ovo su premise simulirane studentske predizborne kampanje koja je predsjedničkim sučeljavanjem danas okončana u Mostaru.

Emina Ćorić kandidatkinja je izmišljene Stranke demokratskog razvoja, kaže nam kako je ovo kulminacija projekta, odnosno prave kampanje u trajanju od 15 sedmica, koju su uradili u okviru predmeta Izborne kampanje na trećoj godini Odsjeka za komunikologiju Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta "Džemal Bijedić".

"Prešli smo sve aspekete izbornih kampanja od osnivanja stranke, izbora loga, osnivanja slogana, do aktivnosti predizborne kampanje. Moja Stranka Demokratskog Razvoja zalaže se za pokretanje privrede, poboljšanje mladih ljudi i osiguranje novih radnih mjesta. Jedan dio osiguravamo smanjenjem administracije i usmjeravanjem u privredu", kazala je Emina.

S druge strane stajao je predsjednički kandidat Mirza Čamo, lider Narodne demokratske stranke, koji nam je kazao da će se poslije fakulteta sasvim sigurno baviti izučavanjem politike kao društvene pojave.

"Politika je važna oblast života, pogotovo za nas mlade koji sutra trebamo voditi političke procese. Ovo je sjajan projekt koje je uzeo učešće svih naših studenata podijeljenih u dvije grupe", izjavio je Mirza.

Sve se odvijalo pod budnim okom višeg asistenta Sanjina Handžara koji kaže kako se izrađene kampanje ove dvije grupe studenata kvalitetom mogu porediti s kampanjama naših političkih stranaka.

"Studenti su na nekoliko predmeta učili na primjerima iz naše političke prakse pa su na svojim radovima mogli korigovati eventualne nedostatke", kazao je Handžar.

Studenti su bili puni zahvala svojoj profesorici Semini Ajvaz, sučeljavanju su prisustovali i neki aktuelni političari, a sučeljavanjem je moderirao Anel Husnić.