BiH
3

Mostarski Stari most krasi naslovnicu turističkog vodiča Lonely Planet

Piše: J. H.
Jedan od najpopularnijih turističkih portala Lonely Planet objavio je nekoliko turističkih vodiča, među kojima je i onaj za Jugoistočnu Evropu, čiju oktobarsku naslovnu stranu krasi mostarski Stari most.
Naslovna strana vodiča za Jugoistočnu Evropu
Naslovna strana vodiča za Jugoistočnu Evropu
Fotografiju Starog napravio je Richar l'Anson, fotograf koji je do sada obišao više od 90 zemalja svijeta, među kojima je i BiH.

U stvaranju vodiča učestvovalo je nekoliko autora, među kojima su Mark Elliot, koji je bio zadužen za našu zemlju, Marika McAdam, Alexis Averbuck, James Bainbridge, Mark Baker, Peter Dragicevich, Anja Mutić...

U vodiču se mogu pronaći informacije o gradu Sarajevu i njegovoj okolini, olimpijskim ljepoticama Bjelašnici i Jahorini, Mostaru, Stocu, Trebinju, Višegradu, Travniku, Visokom, Jajcu, Banjoj Luci i Bihaću.

Autori su na četiri strane predstavili BiH kroz historiju, njene građane, umjetnost i okolinu.

U posebnom dijelu, turistima koji požele doći u našu zemlju na najjednostavniji način je objašnjeno kojim putem doći u BiH i otići iz nje, kao i šta posjetiti.

Osim naše zemlje, u ovom vodiču se predstavljene Albanija, Bugarska, Hrvatska, Grčka, Crna Gora, Rumunija, Kosovo, Makedonija, Srbija, Slovenija i Turska.

Vodič od 656 stranica košta 21 euro.