Fortica iznad Mostara
1.5k

Mostarski školarci posadili hiljadu sadnica crnog bora i posvetili Danu nezavisnosti BiH

G. Š.
Foto: Facebook
Mostarski učenici, nastavnici i zaposlenici JU OŠ Mujaga Komadina, u saradnji s Vijećem roditelja danas su na Fortici iznad Mostara posadili hiljadu sadnica crnog bora i uspješno provedenu akciju pošumljavanja, posvetili Danu nezavisnosti BiH.

"Ovom akcijom željeli smo da damo svoj doprinos u očuvanju životne okoline, a da kod naših učenika razvijemo ljubav prema našoj domovini, Bosni i Hercegovini", naveli su organizatori te zahvalili svima koji su na bilo koji način učestvovali u realizaciji ove priče.

Ističu kako je u akciji pošumljavanja pod nazivom "1.000 sadnica za moj grad", učestvovalo 177 učenika, roditelja i zaposlenika mostarske škole i podsjećaju da je u proteklom periodu mnogo šuma u BiH uništeno, te da su na ovaj način odlučili dati doprinos svojoj domovini Bosni i Hercegovini, zbog čega su sadnju i posvetili Danu nezavisnosti BiH.

Smatraju da ovakve akcije promovišu pozitivizam, što je pokazala i ova akcija koja je ujedinila učenike, nastavnike i njihove roditelje u zajedničkim aktivnostima, ali i brojne institucije koje su prepoznale značaj ovakvih aktivnosti među mladima.

Tako su proteklih dana izvršili pripremu terena, sakupili novac i kupili hiljadu sadnice koje u zasadili na Fortici iznad Mostara, te dali doprinos u očuvanju životne okoline, što je važno u toku obrazovnog procesa kod svih učenika, jer se na taj način razvijaju radne navike, ali i osjećaj zajedništva i domoljublja.

Uz uspješno provedenu akciju mostarski učenici su sa svojim nastavnicima uživali u ljepotama Fortice, te neke od trenutaka, ovjekovječili svojim aparatima za trajna sjećanja i društvene mreže, gdje je neizbježan i jedan od najvećih jarbola sa državnom zastavom BiH.