Vaskršnja poruka
52

Mostarski paroh Duško Kojić: Hristos očekuje da volimo jedni druge kako je on zavolio cijeli svijet

G. Š.
Duško Kojić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Duško Kojić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Mostarski paroh Duško Kojić za najveći kršćanski praznik Vaskrs je poručio vjernicima koji se bore s nedaćama i iskušenjima da ne gube nadu i vjeru, te podsjetio da poslije svakog iskušenja i tereta dolazi vaskrsenje, kao najveća i najobiljnija, ona jedina i iskonska radost.

"Iščekujući i nadajući se prazniku nad praznicima iz kojeg izviru svi praznici, a to je vaskrsenje Hristovo, prolazimo kroz dane pripreme, najprije 40 dnevnim poslom do ulaska u nedjelju. Onda u nedjelji, Velikim ponedjeljkom, utorkom i srijedom služimo večernje liturgije, a Veliki četvrtak liturgiju ujutru Svetog Vasilija Velikog, i uvečer podsjećajući se stradanja Hristovih i svih događaja prije njegovog raspeća, služimo jutrenje", kazao je Kojić za Klix.ba govoreći o značaju duhovne pripreme za ovaj blagdan.

Ističe da su ti dani podsjetnik i opomena da, "čovjek živeći hrišćanski, živeći pobožno treba biti spreman i uvijek sačekati iskušenja koja su nužna i koja ne možemo izbjeći, ali radovati se uvijek tim iskušenjima, znajući da poslije svakog iskušenja, poslije svakog tereta dolazi vaskrsenje, kao najveća i najobiljnija, ona jedina i iskonska radost".

"Tako, kad se sjetimo u životu kroz šta prolazimo, ako smo ugnjetavani, ako nas muče i ako nas udaraju, u svakom trenutku možemo reći, pa i Hrista su šibali, udarali, narugali mu se. Njega koji je najpravedniji, nepravedno su osudili, ali taj isti Hirstos sve to je podnio nas radi. Da bi nam donio vaskrsenje, razorio smrt i da bi nam prenio poruku ljubavi, koja je najveća ljubav, to je žrtvena ljubav", naglasio je mostarski paroh Kojić.

Poručuje da "Hristos očekuje da tako volimo jedni druge kako je on zavolio cijeli svijet i da se jedni drugima radujemo. U nadi da će kroz ovo vaskrsenja zasjati iskra ljubavi u svim ljudima nemam ništa drugo ni veće da poručim svima vama nego, Hristos vaskrse, radost donese".