Lakišića harem
385

Mostarski Medžlis najavio izgradnju Interkulturnog centra "Mevlana", uslijedila oštra reakacije gradske uprave

G. Š.
Postavljena ploča
Na prijedlog mostarskog muftije Salem ef. Dedovića Skupština Medžlisa Islamske zajednice Mostar je usvojila zaključak o prihvaćanju idejnog rješenja novog koncepta Interkulturnog centra "Mevlana" na lokalitetu Lakišića harema u centralnoj zoni Mostara.

Odluka je usvojena jednoglasno na današnjoj sjednici, a idejno rješenje je izradio projektni biro Modular d.o.o., te se Izvršni odbor obavezao da će od nadležnih gradskih organa zatraži urbanističko tehničke uslove za početak gradnje ove zgrade.

Skupština MIZ-a Mostar
Skupština MIZ-a Mostar

Na ovaj način prvobitna ideja izgradnje zgrade Islamskog kulturnog centra preinačena je u izgradnju Centra "Mevlana".

S ovim rješenjima u narednim danima s projektom će biti upoznati svi džemati na području Medžlisa IZ-e Mostar.

U pojašnjenjima ideje zastupnicima Skupštine muftija je kazao kako se do ovog rješenja došlo nakon višegodišnjih napora i razgovora sa predstavnicima domaćih vlasti i predstavnicima Međunarodne zajednice u našoj zemlji.

Kompromisno rješenje

"Lokalitet Lakišića harema je lokalitet na koji, s aspekta historije, tradicije, civilizacije, kulture, morala pravo polaže IZ, ali je to i lokalitet koji se nalazi u centralnoj zoni Grada Mostar i nije samo pitanje IZ-e i mostarskog muftije. To je svebošnjačko nacionalno pitanje. Smatramo da je koncept Interkulturnog centra 'Mevlana0 kompromisno rješenje za grad Mostar, ispod kojeg Bošnjaci u Mostaru ne mogu dalje ići", istaknuo je pored ostalog muftija Dedović.

Interkulturni centar "Mevlana" baziran je na baštini koju Mostar ima više stoljeća, a zasniva se na izučavanju Rumijeve Mesnevije.

"Katedru Mesnevije u Mostaru je utemeljio Derviš-paša Bajezidagić. Sam koncept Mesnevije je koncept inkluzivnosti, povezivanja, ljubavi i mirotvornosti. Mi na tom mjestu nudimo takav koncept, nasuprot zatvorenom i isključivom konceptu koji je ponuđen sa zgradom Hrvatskog narodnog kazališta. Koncept Kazališta, kako je predstavljen, je politički- hegemonistički zatvoren koncept", kazao je muftija Dedović.

Projekat Interkulturnog centar "Mevlana", kako je naglasio, dobio je punu podršku Međunarodnih zvaničnika, koji će podrškom ovom projektu ponovo skrenuti fokus svog djelovanja na stvarnu integraciju Mostara i države Bosne i Hercegovine.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Tako je odmah danas na navedenom lokalitetu uz zgradu Hrvatskog narodnog kazališta u izgradnji postavljena i ploča sa prikazom projekta Interkulturni centar "Mevlana", a kao naručilac projekta navedeni su Muftijstvo mostarsko i Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Mostar, te je naveden period izvođenja radova ova i naredna godina.

Reakcije Grada Mostara

Na ovaj potez je Gradska uprava Grada Mostara na čelu sa gradonačelnikom Mariom Kordićem oštro reagovala navodeći kako se radi o provokaciji.

"Ovakav oblik djelovanja je klasičan primjer provokacije i protupravnih radnji jer na ovoj lokaciji Grad Mostar nije izdao niti je u proceduri izdavanja dozvola za gradnju objekta čiji naziv je vidljiv na protupravno postavljenoj tabli. Grad Mostar će dalje poduzeti pravne korake kako bi se ova tabla uklonila s predmetnog mjesta", naveli su iz Gradske uprave Mostara.

Poručili su da, "Ovakav obrazac ponašanja zavrjeđuje osudu i pitanje komu je u interesu na ovaj način izazivati incidente i podizati tenzije u Gradu Mostaru".