Pomno praćenje
49

Mostarski logoraši zadovoljni potvrđenim presudama: Nije nam drago zbog Praljka

Klix.ba
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Haški tribunal danas je Jadranku Prliću potvrdio 25-godišnju kaznu zatvora, Bruni Stojiću je potvrđena kazna zatvora od 20 godina, a izricanje presude je prekinuto nakon što je Slobodan Praljak, kojem je potvrđena 20-godišnja kazna zatvora, u sudnici popio otrov. Događaje u sudnici pomno su pratili mostarski logoraši koji su zadovoljni potvrđenim presudama, ali nezadovoljni ocjenom da je Stari most bio legitimni vojni cilj i da njegovo rušenje nije zločin.

"Pored doze strepnje koju sam imao zbog lobiranja Hrvatske, očekivao sam da će presude biti potvrđene. Ono što je bitno je da su potvrđene kvalifikacije udruženog zločinačkog poduhvata i učešća Hrvatske u ovom ratu. Što se tiče incidenta sa Slobodanom Praljkom, on očito želi osigurati oreol mučenika, on je i po vokaciji reditelj pa mu nisu strani ovakvi postupci. Međutim, nije mi drago što se to desilo i molim Boga da ne bude trajnih posljedica. Kada je riječ o rušenju Starog mosta, Mostar je bio veliki logor, četvrtina stanovništva je živjela na desnoj obali Neretve pod kontrolom ARBiH, koji su rušenjem Starog mosta izgubli komunikaciju s lijevom obalom grada i bili onemogućeni da odu po hranu. Mislim da je to greška, ali moramo je prihvatiti", kazao je Edin Batlak iz Udruženja logoraša.

Očekuje da će naredne godine biti pojačana nacionalistička retorika u svrhu mobiliziranja glasačkog tijela uz isticanje da je ovo presuda hrvatskom narodu.

"Ovo ne može i nikada neće biti presuda narodu, ovo je presuda pojedincima koji su bili na čelu pogrešne politike tzv. Herceg-Bosne, jedne pogrešne politke u lošem vremenu. Pouku treba izvući današnja politika koja je istrajna u preuređenju BiH po matrici primjenjivanoj u periodu između 1991. i 1995. godine. Toj politici je danas pravnosnažno presuđeno i treba se okrenuti kreiranju zajedničke budućnosti", istakao je Batlak.