Kako odbraniti BiH
66

Mostarski logoraši obilježavaju godišnjicu presude Haškoj šestorci

Piše: R. D.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Udruženje logoraša Mostar 26. novembra će organizirat javnu tribinu kojom će obilježiti godišnjicu presude Jadranku Prliću i čelnicima tzv. Herceg-Bosne.

Javna tribina pod nazivom "Kako odbraniti Bosnu i Hercegovovinu od udruženih nasrtaja" nastojat će se prisjetiti ratnih zločina u Hercegovini, presude tribunala u Hagu od 29. novembra prošle godine, ali dati društveno politički komentar o atacima na državnost BiH koji prijete i dalje.

Kao govornici na tribini planirani su Slaven Kovačević, Emir Suljagić i Faruk Vele. Tribina će se održati 26. novembra u mostarskom Hotelu Bristol s početkom od 18:30.

Podsjećamo, Žalbeno vijeće Haškog suda je krajem 29. novembra 2017. godine utvrdilo da je prvostepenom presudom pravilno utvrđeno postojanje međunarodnog oružanog sukoba tokom rata u BiH te da je pravilno utvrđeno da je Hrvatska provodila kontrolu nad dijelom BiH tokom rata i to preko lokalnih tijela u Herceg Bosni, što potvrđuje da je postojalo stanje okupacije u BiH od Hrvatske.

Jadranko Prlić osuđen je na 25 godina zatvora, Bruno Stojić na 20 godina zatvora, Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina, Valentin Ćorić na 16 godina, a Berislav Pušić na 10 godina zatvora. Osuđeni su po više tačaka optužnice, među kojima je zločin protiv čovječnosti, kao i ubistva, progon i zatvaranje Bošnjaka.