SDA
0

Mostarski gradonačelnik krši statut grada i Ustav FBiH

FENA
Mostar
Mostar
Analizirajući objavljene popise 'prekobrojnih' namještenika Gradske uprave Mostar jasno se vidi da gradonačelnik Ljubo Bešlić krši Statut Grada i Ustav Federacije BiH. Naime, i po Statutu Grada i po Ustavu Federacije BiH zajamčena je nacionalna ravnopravnost i nacionalna zastupljenost zaposlenih u svim državnim institucjama, što u Mostaru nije slučaj, tvrdi se u priopćenju iz mostarskoga Gradskog odbora Stranke demokratske akcije (SDA).

"Iz objavljenih popisa vidi se da bi poslije zbrinjavanja viška namještenika u Gradskoj upravi Mostara ostalo da radi 128 Hrvata, 98 Bošnjaka, 6 Srba i 7 ostalih, iz čega se vidi da je ncionalni balans najviše urađen na štetu Bošnjaka. Također napominjemo da je i kod državnih službenika nacionalna popunjenost u Gradskoj upravi u korist Hrvata.

Kako smo do sad više puta upozoravali gradonačelnika Bešlića da mora voditi računa u nacionalnom balansu po popisu iz 1991. godine, ovaj ga put javno upozoravamo da ne krši Statut Mostara ni Ustav Fedracije BiH i da ispoštuje nacionalnu ravnopravnost i zastupljenost u Gradfskoj upravi.

Mostarski Gradski odbor SDA očekuje od gradonačelnka da poštuje Statut i Ustav, u protivnom pokrenut ćemo sve mehanizme zaštite vitalnoga nacionalnog interesa Bošnjaka, a i zatražiti odgovornost gradonačelnika zbog protuustavnih odluka.

Od gradonačelnika također očekujemo da ubrza proces formiranja JP 'Mostar parking' kako bi se 'prekobrojni' namještenici zbrinuli na njabolji način i kako ne bi ostali bez posla", stoji u priopćenju iz mostarskoga Gradskog odbora SDA.