Reakcije
232

Mostarski antifašisti: Uvjeravaju nas da spomenik uništavaju huligani, a to radi politika

S. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Nakon skandaloznog vandalskog čina kojim je uništeno Partizansko groblje u Mostaru i oskrnavljeno svih 700 spomen-ploča, reagovalo je Udruženje antifašista i boraca NOR (UABNOR).

Iz UABNOR-a su ovaj čin nazvali "najmonstruoznijim rušilačkim djelom" nakon prvog pokušaja uništenja Partizanskog groblja u martu 1992. godine. Tvrde da je ovo djelo organizirane i politički insipirisane neonacističke grupe.

"Nakon kristalne noći 9. novembra 1938. godine i pogroma koji je nastao poslije po rukopisu koji prepoznajemo juče se u Mostaru desio kristalni dan. Naime, totalno je devastirano Partizansko spomen groblje, Nacionalni spomenik BiH. Od prvog nasrtaja na ovaj biser spomeničkog graditeljstva marta 1992. godine ovo je najmonstruoznije rušilačko djelo sa namjerom uništenja. Sve ove godine rukopis je isti. Sve ove godine nas se uvjerava da to rade maloljetni huligani, a mi vidimo dobro organiziranu i politikom inspiriranu neonacističku grupu koja izvršava iste naloge kakve civilizacija pamti od novembra 1938. godine", poručuju iz ovog mostarskog Udruženja.

Smatraju da je ovo moguće napraviti samo ako postoji sprega između izvršilaca i onih koji bi trebali da štite i građane i materijalna sredstva, te da uz to mora postojati politički mig da se to baš u ovom trenutku uradi.

U svom saopćenju, UABNOR je jasno postavio nekoliko pitanja kojim žele još više istaknuti i skrenuti pažnju na ovo nedjelo.

"Je li ovo prezentacija predizbornog programa i Evrope kako je zamišlja gospodin Čović? Hoće li ove fotografije poslati svojim nedavnim domaćinima u Izraelu? Je li ovo dio programa obilježavanja tridesetogodišnjice Lipanjskih zora? Da li poslije ovog ide realizacija i drugog dijela scenarija, a po onom šta se desilo nakon Kristalne noći znamo o čemu se radi", pitaju iz UABNOR-a.

Prema njihovim riječima, u Mostaru nakon ovog čin više ništa neće biti isto. Prema zakonu, zna se ko je odgovoran za brigu o nacionalonim spomenicima, a krivične prijave trebaju ići svim odgovornima - od uprave grada do Federacije, ali i pojedincima.

"Jučerašnji događaj je crvena linija koja se nije smjela preći. Od juče u ovom gradu ništa više neće biti isto. Zakon je jasan i vrlo precizno je propisao ko je odgovoran za brigu o nacionalnim spomenicima. Krivične prijave odmah idu protiv svih odgovornih pojedinaca od Grada do Federacije, ali i protiv odgovornih pojedinaca u Ministarstvu unutrašnjih poslova HNK. Njihovo nedjelovanje dalo je prostor određenim politikama da razviju neonacističke grupe i preko njih djeluju u gradu. Suprotstavit ćemo se svim dozvoljenim sredstvima daljnjoj neofašizaciji Mostara", naglašavaju iz UABNOR-a.

Smatraju da, ukoliko država i međunarodna zajednica na ovo adekvatno neodreaguju, odreagovaće građani.

"Iskustvo nas uči da kad se građani samoorganizuju radi vlastite zaštite ili zaštite svoje i zajedničke imovine posljedice su teške i bolne. Kad institucije države ne reaguju onda pojedinac ima pravo da se štiti. I štitiće se. Smrt fašizmu – sloboda narodu!", zaključuju iz UABNOR-a.