Zabrinuti situacijom
222

Mostarski antifašisti: Služenje mise za žrtve Bleiburga je perfidan politički igrokaz

Dž. P.
Nakon najavljenog služenja mise za žrtve Bleiburga 16. maja ove godine u Sarajevu iz Udruženja antifašista i boraca NOR-a (UABNOR) Mostar izražavaju zabrinutost zbog mogućih posljedica tog dešavanja u Bosni i Hercegovini.

"Sama najava izazvala je lavinu reakcija i najava mogućih dešavanja. Po našem mišljenju sve to može značajno poremetiti međunacionalne odnose u Bosni i Hercegovini i još više usložniti političke odnose na svim nivoima u državi. Uz to, mi cijenimo da je ova komemorcija u Sarajevu politički čin koji oživljava fašizam na tlu Sarajeva, grada koji je u periodu 1941. do 1945. godine, ali i 1992. do 1995. godine podnio velike žrtve fašističkog terora", naveli su Mostarci.

Komemoracija je dio scenarija snaga koje, kako su saopćili, nakon energičnog sankcioniranja ustaške promocije od strane austrijskih vlasti, svoje djelovanje žele prenijeti u Sarajevo i na tlo Bosne i Hercgovine i tako doprinijeti njenoj daljnjoj destabilizaciji.

"Zabrinjava nas da se Katolička crkva uključuje u takve perfidne političke igrokaze, crkva koja se, bar verbalno, zalaže za zajednički život, toleranciju i jednakost svih. Gdje je u ovom činu jednakost ljudi, ako se neselektivnim sjećanjem na Bleiburg izjednačavaju malobrojne nevine žrtve sa većinskim krugom ratnih zlikovaca i ako se Sarajlijama nudi sudjelovanje u podsjećanju na ustaške zločince. To je atak protiv slobodarskog, demokratskog i antifašističkog Sarajeva", stoji u saopćenju.

Na kraju su napomenuli: "Mi smo za slavljenje slobode, a ne za slavljenje zločinaca koji su u Sarajevu i Bosni i Hercegovini ostavili zastrašujući krvavi trag".