Rašomonijada na Neretvi
7

Mostarske ulice koje su nosile ustaška imena na ulazima dobile nove ploče, na zgradama ostaju stare

G. Š.
Deset mjeseci nakon što je Gradsko vijeće Mostara donijelo odluku o izmjeni šest mostarskih ulica koje su decenijama nosile imena zvaničnika ustaškog režima, konačno je napravljeno šest tablI s novim imenima koje su postavljene na ulaze tih ulica.
Međutim radi se isključivo o šest tabli koje su postavljene na samim ulazima tih ulica, dok uz sve brojeve na zgradama i dalje stoje sporna imena i tako će biti do daljnjeg.

Ova informacija potvrđena je za Klix.ba iz Gradske uprave Mostara uz obrazloženje da su i postavljene table privremene, te da kućni brojevi sa spornim imenima neće još neko vrijeme biti uklanjane niti mijenjane, zbog toga što se uskoro završava adresni registar za promjenu svih brojeve u tom gradu.

"Bitno je da smo promijenili nazive ulica i označili, te proslijedili nadležnim u MUP i u sve službe gdje je to potrebno. Služba za katastar radi plan označavanja po ulicama, gdje ćemo dobiti brojeve za cijeli grad i novi izgled ploča, taj proces je u završnoj fazi. Kad se završi u cijelosti onda će se pristupiti izmjeni svih kućnih brojeva na području cijelog grada", pojašnjeno je za Klix.ba.

Podsjetimo da je 14. jula prošle godine Gradsko vijeće Grada Mostara donijelo odluku o izmjeni šest ulica koje su decenijama nosile kontroverzna imena, te da je odluka o izmjeni istih stupila na snagu odmah.

Tada je ulica Mile Budaka vratila svoj prijeratni naziv i službeno je preimenovana u Ulicu Alekse Šantića, Ulica Vokića i Lorkovića je nazvana po Tinu Ujeviću, a Rafaela Bobana po fra Ljudevitu Lasti, dok je Ulica Jure Francetića dobila naziv Humska ulica. Dosadašnja ulica tabornika Ive Zelenike je dobila naziv Ciglana, a ulica Đure Spuževića je dobila ime po Ismetu Ici Voljevici.