Poštivanja raznolikosti
107

Mostarske škole s dvije obale Neretve posadile "stablo prijateljstva"

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Učenici i nastavnici IV osnovne škole i Osnovne škole Ivana Gundulića svečano su obilježili uspješnu saradnju u sklopu "Nansen model obrazovanja" koji provodi NDC Mostar i posadili "stablo prijateljstva" u dvorištu IV osnovne škole Mostar.

Svečanosti ovih škola sa dvije obale rijeke Neretve su među ostalima, prisustvovali ambasador Kraljevine Norveške u BiH Olav Reinertsen i ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona Rašid Hadžović.

On su učestvovali u sadnji "stabla prijateljstva" i istakli kako je saradnje dvije mostarske škole od kojih jedna nastavu izvodi po bosanskom, a druga po hrvatskom planu i programu veoma značajna i da može biti primjer mnogima.

Rašid Hadžović (Foto: G. Š./Klix.ba)
Rašid Hadžović (Foto: G. Š./Klix.ba)

"U zajedništvu i razumijevanju je budućnost Mostara i svih nas", kazao je ministar Hadžović.

Norveški ambasador ne krijući oduševljenje svečanim programom koji su učenici pripremili kaže da je ponosan na njihovu suradnju.

Olav Reinertsen
Olav Reinertsen

On je naglasio da je budućnost u djeci i njihovom obrazovanju,te da ulaže velike napore zajedno sa predstavnicima iz Evropske unije da bi se obrazovanje u BiH diglo na veći nivo, ali da ne treba zaboraviti ni da je to odgovornost vladajućih struktura.

"Prema nekim međunarodnim studijama je rečeno da načinu na koji učenici uče ovdje nije na prihvatljivom nivou i ja bih volio da vidim neke strukturne reforme u obrazovnom sistemu BiH", kazao je ambasador Kraljevine Norveške u BiH.

Navodeći da je budućnost u znanju ističe da Norveška ulaže ogromna sredstva u obrazovanje, kao i čitava Evropska unija, a kada nešto ne funkcionira da su reforme neizbježne, što se nada da će uskoro vidjeti i u BiH.

Zbog toga je veoma značajnim ocjenio "Nansen model obrazovanja" koje u Mostaru uspješno provodi Nansen dijalog centar Mostar koji je i zaslužan sa saradnju mostarskih škola, navodeći kako će ih i dalje podržavati.

Projekt koordinator NDC-a Mostar Vernes Voloder ističe da već dugi niz godina ove dvije škole realiziraju zajedničke projekte koji promoviraju kulturu tolerancije i poštivanja raznolikosti u školama, te podržavaju partnerske odnose između učenika, nastavnika i roditelja u Mostaru.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

U okviru navedene suradnje, kako je naglasio učenici i nastavnici su prošle školske godine posadili "stablo prijateljstva" i u dvorištu Osnovne škole Ivana Gundulića.

"Nansen model obrazovanja predstavlja savremeni obrazovni model u multietničkim zajednicama s ciljem izgradnje mira, kvalitetnijih međuetničkih odnosa i društvenih kohezija u BiH", kazao je Vloder.

Učestvujući u ovom programu, kako je naglasio nastavnici, profesori i učenici osnovnih i srednjih škola imaju priliku učiti o izgradnji interkulturalnog razumijevanja, izražavanju vlastitih identiteta, uvažavanju različitosti, te nenasilnoj komunikaciji i mirnom rješenju sukoba.