Humanost prije svega
202

Mostarke donirale kosu za djecu oboljelu od raka

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Puno ljubavi i suosjećanja, zajedno s svojom kosom, poklonile su brojne Mostarke na javnoj akciji šišanja i doniranja kose koju je u gradu na Neretvi ove subote organiziralo Udruženje "Srce za djecu oboljelu od raka". Akcija je održana u Mepas Mallu.

Atifa Buldić Mešić, glasnogovornica cijelog projekata, kazala je kako su dosadašnje akcije sakupljanja kose bile uspješne, a da je takva i ova u Mostaru.

"Veliki je odaziv, posebno smo ponosni što su baš djeca oko sedamdeset posto naših donatora. Ponosni smo i na roditelje te djece, kako ih odgajaju, uspjeravaju, da prepoznaju potrebe drugih te da je njihova podrška drugoj djeci zaista bitna", izjavila je Mešić.

Pojasnila je kako je ideja za akciju nastala iz nedaća koje su zadesile njihove porodice, bolesti djece, gubitka kose, kako je i sama majka djece koja se liječila od teške bolesti.

"Uvijek imamo oko sto donatora po svakom gradu u koji dođemo. Najbolje je prošla posljednja akcija u Banjaluci gdje smo imali 147 donacija kose. Dosada smo napravili već 23 perike, a u sklopu projekta imali smo i obuku za vlasuljare koja je zvanično jučer završena, te imamo dvanaest vlasuljara koji će za nas izrađivati perike", kazala je, posebno naglasivši da je projekat dosada pomagala Vlada Švicarske, ali je cilj da on bude samoodrživ.

Uslovi za doniranje su suha i čista kosa, da dio koji se donira bude minimalno dug 30 centimetara, a kosa mora biti potpuno prirodna i ne smije biti hemijski tretirana.

Kosu je donirala i desetogodišnja Šejma Mehremić, koja je željela pomoći drugoj djeci, vratiti im osmjeh na lica. Šejla Kasumović, jedna od današnjih donatorki, kaže da je joj drago da ona nekom može pomoći na ovaj način i da joj nije žao njene kose.

Naredna akcija darivanja planirana je u Sarajevu, a trebala bi biti održana u novembru.