Irma Baralija o tužbi
1.6k

Mostarka tužila državu BiH Evropskom sudu u Strazburu zbog neodržavanja izbora u Mostaru

Piše: R. D.
Irma Baralija
Irma Baralija
Irma Baralija tužila je Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu državu Bosnu i Hercegovinu zbog neodržavanja lokalnih izbora u Mostaru. Detalji tužbe javnosti će biti objavljeni na konfereciji za medije u ponedjeljak ispred mostarske Vijećnice.

Magistrica političkih nauka i profesorica sociologije Irma Baralija za Klix.ba kazala je kako su razlozi tužbe potpuno jasni.

"Moje pravo da biram i budem birana za vijećnicu u Gradsko vijeće Grada Mostara, prekršeno je i 2012. i 2016. godine. Nažalost, u istoj situaciji se nalaze i svi ostali punoljetni građani i građanke Mostara. S obzirom da država Bosna i Hercegovina svih ovih godina nije učinila ništa da spriječi i sankcioniše ovo kršenje naših prava, bilo je samo pitanje vremena kada će doći do pokretanja tužbe protiv ove i ovakve države pred Sudom za ljudska prava u Strazburu", izjavila je Baralija, inače dugogošnja politička aktivistica.

Podsjećamo, posljednji lokalni izbori u Mostaru održali su se u oktobru 2008. godine, a ovaj grad je bez Gradskog vijeća od 2012. godine.

Gradom vlada gradonačelnik Ljubo Bešlić iz HDZ-a, a svi pokušaji postizanja dogovora i provedbe presude Ustavnog suda, čime je održavanje izbora usluvljeno, nisu urodili plodom.

Posljednji pregovori u kojima je učestovalo devet stranaka odvijali su se pod pokroviteljstvom međunarodne zajednice sredinom ove godine i neslavno su okončani nakon deset sastanaka.

Konferencija za medije na kojoj će biti saopćeni detalji tužbe Irme Baralije zakazana je za ponedjeljak, 3. decembra u 10 sati, a održat će se ispred Gradske vijećnice u Mostaru.