|

Mostarka optužena za neplaćanje poreza i akciza u iznosu od 3,6 miliona KM

Mostarka optužena za neplaćanje poreza i akciza u iznosu od 3,6 miliona KM
0
Klix.ba
16.1.2015. u 10:14
20
komentara
0

dijeljenja
Mostarka optužena za neplaćanje poreza i akciza u iznosu od 3,6 miliona KM
Tužilac Posebnog odjela za organizirani krminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Martinović Zdravke, rođene 31.12.1959. godine u Mostaru, nastanjene u Čitluku, državljanka BiH i Hrvatske.
Optužena se tereti da je, kao direktor i odgovorna osoba u preduzeću BOB-PRO d.o.o. Čitluk, u periodu od maja do novembra 2009. godine, onemogućila naplatu prijavljenog poreza na dodanu vrijednost (PDV), iskazanog u mjesečnim prijavama, u ukupnom iznosu od 336.838 KM.

Kazneno djelo je izvršeno na način da optužena nije naložila isplatu PDV-a niti je za to ovlastila drugu osobu, dok je istodobno vršila druge isplate koje nemaju prioritet u odnosu na obavezu plaćanja PDV-a.

Također, optužena se tereti da je u periodu od aprila do novembra 2009. godine, onemogućila naplatu prijavljenog iznosa akcize, propisane odredbama Zakona o postupku indirektnog oporezivanja i Zakona o akcizama, iskazanih u mjesečnim akciznim prijavama, u ukupnom iznosu od 3.025.386 KM, na način da u navedenom periodu nije naložila plaćanje navedene obaveze, niti je za to ovlastila drugu osobu, dok je istovremeno vršila razne druge isplate, koje nemaju prioritet prije plaćanja akciza.

Optužena se tereti da je na navedeni način počinila kazneno djelo neplaćanja poreza iz članka 211. stavak 3. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.
Prijavi grešku


Komentari (20)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...