Ekološka katastrofa u Jasenici
0

Mostarci obolijevaju od raka zbog ilegalnih deponija smeća

Sarajevo-x.com
Kamioni komunalnog preduzeća "Parkovi" nastavljaju ilegalno deponovati smeće na nekoliko lokacija u mostarskom naselju Jasenica, uprkos tužbama i protestima građana koji tu žive.
Da stvar bude tragičnija, samo u zadnja tri i po mjeseca u Jasenici je zabilježeno 17 slučajeva karcinoma dojke, crijeva i pankreasa. Mještani ističu da su se gradske vlasti oglušile na njihove zahtjeve i pritužbe.

Ipak, njihovom pozivu odazvali su se glavni tajnik i predsjednik Gradskog odbora Mostar HDZ 1990 Bojan Stanić i Slaven Raguž, koji su posjetili naselje.

"Postoji nekoliko lokacija, na kojima se vadio šljunak, tzv. majdani, koji se pune otpadom, ne samo iz Mostara, nego i Širokog Brijega, Pologa, Dobriča i drugih mjesta. Nekoliko majdana, dubokih do desetak metara, već su popunjeni do površine zemlje, te prekriveni zemljom i šljunkom. Ispod se nalazi svakakav otpad, počevši od neorganskog otpada, PET ambalaže i plastičnih kesa, pa do tzv. 'šuta' i otpada iz domaćinstava", saopšteno je iz HDZ 1990.

Ove godine problem otpada je dobio novu dimenziju, ljudi su počeli obolijevati od karcinoma. Uslijed velikih kiša podigao se i nivo podzemnih voda, pa je naslagani otpad postao svojevrstan filter za vodu, budući da ona prolazi i kroz brojne majdane.

"Dokaz uključenosti gradskog nivoa vlasti je i odlaganje krutog otpada nekadašnje Stare bolnice na jednom od ilegalnih odlagališta", saopštili su iz HDZ 1990.

Kako je najavljeno, u nedjelju će u Jasenicu doći delegacija Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona i Vlade Federacije BiH i sami se uvjeriti u katastrofalno stanje.