"Jer nas se tiče"
3

Mostarci nezadovoljni radom nove vlasti i najavljuju proteste zbog deponije Uborak

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Građani sjevernih mostarskih naselja okupljeni oko udruženje građana "Jer nas se tiče", koji se godinama bore za izmještanje deponije Uborak u Mostaru spremni su na nove proteste, jer su nezadovoljni radom nove vlasti na rješenju tog problema.
"Nakon nekoliko sastanaka na kojima nam se učinilo da se svjetlo nazire na kraju tunela i da je rješenje na pomolu, opet osjećamo izvijeno razočarenje. Na žalost koliko smo god bitaka ostavili iza sebe izgleda da nismo završili i da su neke još pred nama", kazao je predsjednik udruženje Omer Hujdur.

Tvrdi da nova vlast ne radi na izmještanju deponije kako su obećavali u predizbornim aktivnostima nego nastavlja sa proširenjem deponije kao i bivša vlast što neće dozvoliti.

Omer Hujdur (Foto: G. Š./Klix.ba)
Omer Hujdur (Foto: G. Š./Klix.ba)

"Prije par dana je objavljen poziv na javnu raspravu za Studija utjecaja na okoliš za projekta proširenja deponije Mostar na postojećoj lokaciji, na regionalnoj deponiji. Umjesto studije utjecaja ne na nekoj drugoj lokaciji oni pokušavaju uporno da to urade gore na postojećoj lokaciji. Prije nekoliko dana objavljen je i Plan prilagodbe na koji smo dali svoje komentar a zakazana je i tematska sjednica na ovu temu koja bi se prema zaključku Gradskog vijeća trebala organizovati u toku druge sedmice mjeseca juna. Ne rade to zbog zdravlja građana, nego to rade da bi našli neko brzo rješenje kako bi produžili vijek deponije a ovo im je rješenje najlakše, da nastave raditi gdje već rade. Po ovom zamišljenom scenariju zbog nerada vlasti trebaju da ispaštaju građani Mostara", kaže Hujdur.

Ističe kako upozoravaju već dvije godine da će se ovo dogoditi i da niko nije poduzimao nikakve radnje „osim što su pokušavali i pokušavaju da nas ušutkaju i zastraše na sve moguće načine“.

"Borili su se sa nama umjesto da su se uhvatili u koštac s problemom, vrijeme je prolazilo, krivci napustili fotelje koje su grijali godina i vruć krompir ostavili novim vlastima u kojima se istini za volju nalazi dobar dio tih starih članova Gradske uprave. Uskoro ako se nešto ne poduzme i bez blokade građana, Grad Mostar će grcati u smeću", ustvrdio je Hujdur.

Da bi bilo gore kako naglašava nova vlast sada umjesto traženja trajnog rješenja, planira uložiti ozbiljnu sumu novca građana Mostar i kako ističe „napraviti kozmetičke promjene i hvaliti se kako su riješili problem deponije Uborak“.

"Ali neće ići dok smo mi tu. Jedino rješenje je zatvaranje deponije i izmještanje na novu lokaciju", ustvrdio je Hujdur navodeći kako su mještani spremni na nove borbe i proteste, ako je to jezik koji jedno predstavnici vlasti razumiju.

"Nije nam drago ali izgleda da mi i vlast ponovno postajemo suprotne strane", kaže Hujdur.

Ističe kako je posebno alarmantna objava Studija utjecaja na okoliš za proširenje deponije, koja zaključuje da projekt proširenja deponije nije bezbjedan za stanovništvo i okoliš.

"Struka je progovorila i rekla svoje, pametnom dosta. Gradonačelnik se dosta puta pozivao na struku i zato ga sada prozivamo da postupu kako je struka naložila. Mi ćemo ostati pri čvrstom stavu zatvaranje deponije u roku o dvije godine i njezino izmještanje na novu lokaciju koja neće ugrožavati ni ljude ni okoliš. Nikave nove rupe i kasete za odlaganje ne dolaze u obzir", ustvrdio je Hujdur.

Podsjeća da deponija trenutno ima kapacitet za prijem otpada još dva mjeseca, kad će se sama od sebe zatvoriti, a građani kako naglašava proširenje neće dozvoliti.

"Ako se ne počne raditi ozbiljno mi nemamo druge opcije, dvije godine nas zavlače i jedina je opcija izaći i blokirati sve jer izgleda da jedio razumiju taj način govora", kaže Hujdur.

Podsjeća da je zbog protesta Grad Mostar već tužio svoje građane za više od 700 KM i zatražio da se iste povuku.

Svoje nezadovoljstvo radom nove gradske vlasti po pitanju deponije na Uborku i iznalaženja nove lokacije iskazat će danas i protestnom vožnjom kroz grad koju su najavili za 18 sati.