Rješavanje problema
10

Mostarski gradonačelnik i vijećnici posjetili deponiju Uborak i najavili ozbiljne radove

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Regionalnu depniju Uborak koja je jedan od krucijalnih problema grada Mostar danas su posjetili gradonačelnik Mario Kordić i gradski vijenici te razgovarali sa građanima koji žive u neposrdnoj blizini o mogućem riješavanju njihovih problema.

Predsjednik inicijative "Jer nas se tiče" Omer Hujdur za Klix.ba kaže kako je posjeta predstavnika gradske vlasti Mostara pozitivna promjena i nada građanima koji žive u neposrednoj blizini deponije da će se njihov problem konačno i trajno riješiti.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

"Drago nam je da je gradonacelnika izdvojio vrijeme, punih dva sata, za obilazak deponije i da je saslušao naše kritike i primjedbe i da nam je najavio hitno djelovanje po ovom pitanju", kaže Hujdur.

Gradonačelnik Kordić napominje da su gradski vijećnici pokrenuli inicijativu da se ozbiljno pozabavi riješavanjem problema deponije Uborak zbog čega su danas imali potrebu vidjeti stanje na terenu i razgovarati sa građanima.

"Trenutno čekamo Plan prilagodbe deponije od Federalnom misniatrsva i taj Plan bi trebao sadržavati nekeke korake kad je u pitanju deponija. Čim dobijemo taj Plan prilagodbe organizovat ćemo sastanak sa predstavnicima JP Deponija i sa mještanima koji su direktno zaineresirani i u najboljoj vjeri tražiti rješenje za deponiju", kazao je mostarski gradonačelnik.

Naglašava kako mu je posebo bitno da su građani s kojima je razgovarao shvatili da Grad Mostar ozbiljno želi riješiti problem i da će uključiti svu struku koja može pomoći kad je u pitanju deponija i zbrinjavanje otpada.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

"Važno mi je da sam se uvjerio da i oni vide da to nije problem koji se može riješiti na ad hock i da je to proces koji će trajati. Bitno je da krenemo u taj proces i da imamo jasnu viziju u kojem smjeru želimo ići i kako će izgledati prikupljanje i zbrinjavanje otpada u Mostaru", kazao je Kordić. Naglasio je da će inzistirati da deponija radi po najvećim standardima, dok radi na ovoj lokaciji, a u međuvremenu će se raditi da pronalasku generalnog rješenja za zbrinjavanje otpada kada je grad Mostar u pitanju, na drugoj lokaciji.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Uz gradonačelnika Uborak posjetili i vijećnici Gradskog vijeća Grada Mostara Arman Zalihić, Mirza Drežnjak, Damir Šunjić, Haris Nazdraić i Damir Knezović.

Podsjetimo da mještani sjevernih mostarskih naselja koji žive u neporednoj blizini deponije Uborak okupljeni oko inicijative "Jer nas se tiče" više od godinu dana protestima i raznim aktivnostima ukazuju na proleme koje je uzrokvala deponija na njihovu kvalitetu života.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Okolišna dozvola deponiji je istekla prije više od godiu dana, a prema nekim pokazateljima je problem u činjenici da je napunjena 20 godina prije planiranog zbog nepravilnog korištenja.