Nastavak 10. februara
39

Mostarci danas ipak nisu dobili novog gradonačelnika, SDA napustila sjednicu

D. Be.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Današnja konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Grada Mostara je prekinuta prije drugog kruga glasanja o izboru novog gradonačelnika nakon što je "Koalicija za Mostar" okupljena oko SDA i dva vijećnika PMP-a napustila sjednicu.
Prije prekida sjednice vijećnici nisu dvotrećinskom većinom prihvatili prijedlog o prekidu sjednice i nastavku narednog petka, 12. februara. Prijedlog o prekidu sjednice i nastavku za sedam izazvao je i brojne kritike onih koji su željeli da se sve završi večeras.

Za prijedlog prekida sjednice "za" je glasalo 14, vijećnika, suzdržanih je bilo 11, a protiv je bilo 10. To nije bilo dovoljno za donošenje odluke.

Nakon toga vijećnici "Koalicije za Mostar" okupljeni oko SDA su odlučili napustiti skupštinsku salu što je vodilo ka tome da nema kvoruma za dalje odlučivanje. Indikativno je da je sjednicu osim vijećnika "Koalicije za Mostar" napustilo i dvoje vijećnika Prve mostarske partije (PMP), jer bez njihovog izlaska ne bi bilo narušeno dvotrećinskog glasanje koje je potrebno na sjednici za izbor gradonačelnika.

Zatim se glasalo o prijedlogu vijećnika Armana Zalihića da se sjednica nastavi narednu srijedu 10. februara što je u konačnici jednoglasno prihvaćeno.

Kao što je već poznato poslije prvog kruga glasanja za gradonačelnika iz utrke je ispala kandidatkinja Bh. bloka Irma Baralija, a u drugi krug su prošli kandidat HDZ-a BiH Mario Kordić i Zlatko Guzina ispred "Koalicije za Mostar“.

U prvom krugu glasanja 15 vijećnika je glasalo za Marija Kordića (HDZ BiH), 11 za Zlatka Guzinu (Koalicija za Mostar), a pet za Irmu Baraliju (Bh. blok). Suzdržano je bilo pet vijećnika (Hrvatska republikanska stranka i Prva mostarska partija).

U drugom krugu glasanja potrebna je dvotrećinska većina za izbor gradonačelnika, a ukoliko se to ne desi u trećem krugu glasanja bit će potrebna opća većina od 35 vijećnika kako bi Mostar dobio nasljednika Ljube Bešlića.

Iako prema Statutu Grada Mostara, gradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća ne mogu biti iz reda istog naroda pretpostavlja se da ako Kordić (HDZ BiH) bude izabran za gradonačelnika, njegov kolega iz stranke Ivan Zelenika će podnijeti ostavku na funkciju predsjednika Gradskog vijeća.

Trenutno s obzirom da je Zelenika predstavnik hrvatskog naroda, samim tim Hrvat prema statutu ne može biti gradonačelnik Grada Mostara.

U novom sazivu Gradskog vijeća sjedi 13 vijećnika HDZ-a BiH, 11 vijećnika Koalicije za Mostar (SDA, SBB, DF, SBIH, BPS), šest vijećnika BH. bloka (SDP BiH, Naša stranka), tri vijećnika Hrvatske republikanske stranke, te po jedan vijećnik Prve mostarske partije i liste "Ostajte ovdje – Zajedno za naš Mostar".

U Gradskom vijeću Mostar danas su izabrani predsjednici klubova, pa je tako za predsjednika Kluba Bošnjaka izabran Zlatko Guzina, Srbi su za predsjednika Kluba Srba izabrali Velibora Milivojevića, dok su Hrvati odabrali Miroslava Grubišića.

Za predsjednika Gradskog vijeća izabran je Ivan Zelenika (HDZ BiH), a za njegove zamjenike su izabrani Salem Marić (SDA) i Velibor Milivojević sa srpske liste "Ostajte ovdje – Zajedno za naš Mostar".

Podsjetimo da je gradonačelnik Ljubo Bešlić (HDZ BiH), na čelu Mostara od 2004. godine, a od 2012. godine vodi ga bez Gradskog vijeća, te je prilikom današnje konstituirajuće sjednice i on sam izrazio želju da se što prije izabere njegov nasljednik.