Šta kaže statut
148

HDZ neće odustati od funkcije gradonačelnika Mostara iako je predsjednik vijeća Hrvat

G. M.
U toku formiranje vlasti u Mostaru (Foto: I. Š./Klix.ba)
U toku formiranje vlasti u Mostaru (Foto: I. Š./Klix.ba)
Gradsko vijeće Mostara danas bi trebalo izabrati novog gradonačelnika, nakon što je izabrano rukovodstvo samog vijeća na čijem čelu će biti Ivan Zelenika iz HDZ-a BiH.

Kandidati za gradonačelničku poziciju su Irma Baralija iz Bh. bloka, Zlatko Guzin iz "Koalicije za Mostar" okupljene oko SDA i Mario Kordić iz HDZ-a BiH.

Zanimljivo je da Kordić (HDZ BiH) po Statutu Grada Mostara trenutno ne može biti gradonačelnik, već da će to biti Baralija ili Guzin.

Naime, za predsjednika Gradskog vijeća danas je izabran Ivan Zelenika (HDZ BiH), a za njegove zamjenike Salem Marić (SDA) i Velibor Milivojević sa srpske liste "Ostajte ovdje".

Statut Mostara: Gradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća ne mogu biti iz istog naroda
Statut Mostara: Gradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća ne mogu biti iz istog naroda

Prema Statutu Grada Mostara, gradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća ne mogu biti iz reda istog naroda.

No dešavanja na terenu govore drugo, a to znači da će u slučaju da Kordić (HDZ BiH) bude izglasan za gradonačelnika, Zelenika automatski podnijeti ostavku na funkciju predsjednika Gradskog vijeća kako bi se otvorio prostor da HDZ dobije gradonačelnika.

Trenutno s obzirom da je Zelenika predstavnik hrvatskog naroda, samim tim Hrvat prema statutu ne može biti gradonačelnik Grada Mostara.

Tokom dana nezvanično se spominjalo da su SDA i HDZ jučer postigli nezvanični dogovor o izboru rukovodstva Gradskog vijeća i gradonačelnika.

Ova situacija donosi nova pitanja o tome koliko bi cijeli proces izbora gradonačelnika mogao potrajati s obzirom da je prošli put trebalo 18 sjednica i 13 mjeseci da se izabere prvi čovjek Mostara.