Zbog poskupljenja
78

Mostarci će se grijati na struju, na kredit kupovati drva i štedjeti boravkom u trgovačkim centrima

G. Š.
TC Mepas Mall (Foto: Arhiv/Klix.ba)
TC Mepas Mall (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Iako je najavljeno poskupljenje električne energije za većinu Mostaraca će ipak to biti glavni izvor grijanja, jer mnogi alternativu nemaju, a na taj način grijanja prelaze i mnogi koji su grijali na drva, jer su cijene tog energenta znatno poskupjele.

Inače u centru najvećeg grada na Neretvi većina građana se grije na električnu energiju i samo su rijetki koji žive u zgrada sebi priuštili grijanje na drva ili pelet, koje im je ipak alternativni način grijanja.

Jedna Mostarka koja se grije na drva samo u posebnim prilikama, nam kaže da joj klima uređaj omogućuje uključivanje grijanja sat vremena prije nego dođe s posla tako da joj stan bude topal pri samom dolasku, što je neprocjenjivo u hladnim zimskim danima.

"Grijanje na dva je ugodnije i ljepše, ali mnogo zahtjevnije, kako zbog skladištenja drva tako i održavanja, pa ga koristimo samo za posebne prilike", kaže ona.

Stanovnici prigradskih naselja koji žive u porodičnim kućama uglavnom se griju na drva, ali zbog nesnosnih vrućina koje se bilježe tokom ljetnih dana u tom gradu, uglavnom su opskrbljeni i kima uređajima, koji bi im ove sezone mogli biti i glavnim izbor grijanja jer bi im to mogla biti ekonomski isplativija opcija zbog poskupljenja i nestašice drva.

Jedan stanovnika mostarskog naselje Raštani kaže kako je ove godine kupio mnogo manju količinu drva nego je to bilo ranijih godina upravo zbog visoki cijena, te će ove grijne sezone kombinirati grijanje na drva i na električnu energiju.

"Metara drva je prošle godine bio oko 80 KM, a ove godine je 180 KM, što za naše potrebe ne može biti ni mjesec dana, tako da će očito biti jeftinije grijanje na struju", kaže on.

Dodaje da je drva kupio za posebne prilike, kad se okupi familija kako zbog samog ugođaja tako i spremanja hrane, jer će u tim prilika biti ekonomičnije ložiti drva.

Prodavači drva svjesni poskupljenja i oskudne platežne moći penzionerima drva prodaju uz mogućnost plaćanja na rate, pa oni koji nemaju alternativu ogrjev kupuju na kredit.

Poskupljenje grijanja Mostarcima kao i svim stanovnicima BiH je zadalo glavobolju, a kad se tome dodaju sva poskupljenje koja ne prate povećanja njihovih prihoda u kućne budžete dovodi i do straha za egzistenciju.

Jedna penzionerka nam je otkrila da ona ima strategiju kako se grijati na što ekonomičniji način.

"Moja prijateljica i ja provodimo mnogo vremena u trgovačkim centrima, gdje se susrećemo sa svojim društvom. Popijemo kafu ili čaj, družimo se i onda šetamo, gledamo izloge. Tako štedimo energiju za grijanje u svojim domovima i skrenemo crne misli od problema", objasnila je ona.