Opcija "Za koga god hoćete"
44

Mostarci će ipak glasati 7. oktobra na Španskom trgu

Piše: J. Hadžiahmetović
Španski trg u Mostaru
Španski trg u Mostaru
Inicijativa nekoliko entuzijasta iz Mostara dobit će svoj epilog u nedjelju, 7. oktobra, kada se širom BiH održavaju lokalni izbori, ali ne i u ovom gradu na Neretvi. Naime, na neformalnom okupljanju na Španskom trgu, Mostarci će ipak moći glasati.

Statut grada je ostao u neustavnim okvirima, čime je ovaj grad na Neretvi osuđen na čekanje i stagnaciju. Ovo će biti jedini grad u BiH čiji građani neće moći birati vijećnike za Gradsko vijeće.

Međutim, nekolicina entuzijasta sa portala Tacno.net, odlučila je pobuniti se protiv ove nepravde i napraviti neformalno okupljanje na Španskom trgu.

"Svi koji dođu na Španski trg od ranih jutarnjih sati pa do završetka izbora, dobit će čist bijeli papir gdje će moći napisati koga bi željeli vidjeti na vlasti i kakav grad žele", kaže novinar Amer Bahtijar.

Njegov kolega i jedan od organizatora skupa Rijad Durkić kaže da im je želja uraditi nešto po ovom pitanju i pozvati ljude da kažu svoje mišljenje.

"Mi ne radimo ni za jednu političku organizaciju, radimo za interese običnih ljudi koje niko ništa ne pita, a koji sigurno nisu pristali da žive u jednom ovakvom gradu", kaže Durkić za Klix.ba.

"Mi mislimo da Mostar ne treba biti crna rupa. Nijedna politčka stranka u ovoj zemlji nema aktivan odgovor kako da riješi mostarski slučaj", dodaje Rijad Durkić.

Naš sagovornik krivca vidi i u Uredu visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

"Naši politički subjekti u Mostaru nisu snašli za shodno da to promijene, a ni visoki predstavnik nije ništa uradio, iako je mogao", kaže Durkić.