|

Mostarci blokirali ulaz u deponiju Uborak, traže obustavu odlaganja otrovnog mulja

Mostarci blokirali ulaz u deponiju Uborak, traže obustavu odlaganja otrovnog mulja
353
Piše: R. D.
10.6.2019. u 11:27
20
komentara
353

dijeljenja
1/15 Foto: R. D./Klix.ba
2/15 Bećir Demirović (Foto: R. D./Klix.ba)
3/15 Zdravko Sesar (Foto: R. D./Klix.ba)
4/15 Marin Bago (Foto: R. D./Klix.ba)
5/15 Foto: R. D./Klix.ba
6/15 Foto: R. D./Klix.ba
7/15 Foto: R. D./Klix.ba
8/15 Foto: R. D./Klix.ba
9/15 Foto: R. D./Klix.ba
10/15 Foto: R. D./Klix.ba
11/15 Foto: R. D./Klix.ba
12/15 Foto: R. D./Klix.ba
13/15 Foto: R. D./Klix.ba
14/15 Foto: R. D./Klix.ba
15/15 Foto: R. D./Klix.ba
Nekoliko stotina građana Mostara, posebno sjevernih naselja Vrapčići i Livač, blokiralo je ulaz u deponiju Uborak. Protesti se dešavaju u vrijeme održavanja sastanka nadležnih u vezi s rješavanjem gorućih mostarskih ekoloških problema, a demonstranti su iznijeli niz zahtjeva.
Bećir Demirović je u Mostar doselio iz Konjica, napravivši kuću neposredno uz današnju deponiju. U blizini živi i njegova kćerka, a vlasnik je i bašte koja je u neposrednoj blizini.

"Ljudi moji, razumjeti može samo onaj ko živi ovdje, ovo je katastrofa. Katastrofa za našu poljoprivredu, naše bašte, našu djecu... Hajde mi stari, mi smo se i naživjeli, ali za one maksume. Vlast se ne treba čuditi omladini koja čim može doći do dokumenta ode preko granice", govori Bećir aludirajući na uslove života uz deponiju.

Posebno mu je sumnjivo da mašine na deponiji rade i u ranim jutarnjim satima, oko četiri ili pet sati, sumnja da se noću deponira posebno opasan otpad.


"Živi đavo ne zna šta trpaju u ta doba, samo oni koji ih spremaju. Ovdje cijela Hercegovina slaže i nas truje. Smeće se mora negdje odlagati, ali da je to po standardima, ne bi bilo problema", kazao je Demirović.

Zdravko Sesar iz Bijelog Polja prisjeća se Uborka prije nego je izgrađena deponija, a kaže kako je potpuno izvjesno da zbog karakteristika tla sva otpadna voda završi u Neretvi.

"Najgore je što ovo sve mi pijemo u vodi. Deponiju treba potpuno zatvoriti, zatrpati i posaditi šumu. Ovaj problem treba dići na jedan viši nivo, države i susjedne Hrvatske", kazao je Sesar.

Demonstranti su pročitali zahtjeve u kojima između ostalog traže i hitno zaustavljanje dovođenja smeća i kancerogenog mulja s prečistača. Traži se i ispitivanje trenutnog stanja, objavljivanje podataka te ugradnja prečistača procjednih voda.

Prisutnima se obratio i Marin Bago, jedan od aktivista, koji je javnosti otkrio aferu u vezi sa sakrivanjem informacija o kancerogenom mulju koji se gomila u postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda.
Prijavi grešku


Komentari (20)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...