Ratni zločin bez kazne
68

Mostarci 30 godina čekaju pravdu i upozoravaju tužilaštvo: Osumnjičeni i svjedoci umiru

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Polaganjem cvijeća na spomen obilježjima Sutina, Uborak i Zalik u Mostaru je danas obilježena 30. godišnjica od zločina koji su 1992. godine počinili pripadnici JNA i srpskih vojnih i paravojnih formacija nad 114 civila hrvatske i bošnjačke nacionalnosti.

Predsjednik Zajednice porodica žrtava ubijenih na Uborku i Sutini 1992. Adnin Hasić podsjeća da je ovo prvi i najveći zločin u Hercegovini i mjesto gdje su pronađene prve masovne grobnice u BiH, ali da još uvijek niko za to nije odgovarao i poručuje da neće prestati tražiti pravdu i kako bi žrtve konačno našle smiraj, a porodice dobile minimalnu satisfakciju.

Adnin Hasić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Adnin Hasić (Foto: G. Š./Klix.ba)

"Prije 30 godina na ovom mjestu ubijeni su nedužni Mostarci, Bošnjaci i Hrvati, civili. Ubili su ih vojnici kojima su komandovali Karadžić i Mladić uz potpunu podršku JNA i generala Momčila Perišića. Karadžić i Mladić su presuđeni za ratne zločine, za genocid, za etničko čišćenje i ostale zločine pred Međunarodnim sudom u Haagu, a mi još uvijek još punih 30 godina čekamo da se pred lice pravde izvedu zločinci koji su ubili naše najmilije. Ono što znam jeste da je 12 osumnjičenih umrlo, znamo da umiru i svjedoci, koristimo ovu priliku da pozovemo još jedanput tužilaštvo i sud BiH da konačno, nakon 30 godina izvedu pred lice pravde i procesuiraju odgovorne za ovaj zločin i sve ostale zločine počinjene tokom agresije na BiH", kazao je Hasić.

Ističe kako se nada i sve ove godine vjeruju u pravdu koja je spora, ali dostižna, a vjeruju u to im daje i činjenica da su kako podsjeća krajem prošle godine podignute optužnice protiv počinilaca ratnog zločina na području Istočnog Mostara i Nevesinja.

"Neki od osumnjičenih u tim zločinima su zločinci sa Uborka i Sutine. Ja se iskreno nadam da će Tužilaštvo BiH konačno smoći snage i u skladu sa svojim nadležnostima taj krug zatvoriti i zločine sa Uborka i sutine izvesti pred lice pravde", kazao je Hasić

Članica porodica stradalih Sanela Kuko koja je imala 13 godina kad je odvedena u atomsko sklonište u Zaliku iz kojeg su joj otac i djed odvedeni i ubijeni na Sutini i Uborku, s velikom boli se i danas sjeća trauma svog djetinjstva i kaže da nikada ne može odustati od borbe za pravdu.

"Ratni zločin ne zastarijeva i mi ćemo istrajati na tome. Tužilaštvo pozivamo i prozivamo svaki put pa i ove godine, da se aktivno uključi. Imaju sve izjave i svjedočenja koja su relevantna da se donesu presude", poručila je Kuko.

Obilježavanje godišnjice organizirali su Zajednica porodica žrtava ubijenih na Uborku i Sutini 1992. i Udruženje građana civilnih žrtava rata Mostar.

Njihovu inicijativu je Gradsko vijeće Grada Mostara ove godine jednoglasno podržalo da se 13. juna proglasi danom civilnih žrtava rata grada Mostara, koja se uskoro treba usvojiti kako bi se ovaj dan u najvećem hercegovačkom gradu od naredne godine obilježavao institucionalno.