Godišnjica stradanja
166

Mostarci 29 godina čekaju pravdu: Izvršioci zločina slobodno šetaju BiH i Srbijom

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Polaganjem cvijeća na spomen obilježjima Sutina, Uborak i Zalik u Mostaru je danas obilježena 29. godišnjica od stravičnog zločina koji su počinili pripadnici JNA i srpskih vojnih i paravojnih formacija nad 114 civila hrvatske i bošnjačke nacionalnosti.

Predstavnici Udruženja članova porodica stradalih u naseljima Uborak i Sutina podsjećaju da je ovo prvi i najveći zločin u Hercegovini i mjesto gdje su pronađene prve masovne grobnice u BiH, ali da još uvijek niko za to nije odgovarao. Oni poručuju da neće prestati tražiti pravdu i kažnjavanje odgovornih kako bi žrtve konačno našle smiraj, a porodice dobile minimalnu satisfakciju.

Adnin Hasić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Adnin Hasić (Foto: G. Š./Klix.ba)

Predsjednik Udruženja porodica ubijenih Adnin Hasić ističe da je ovo zločin bez kazne, ali da kod porodica žrtava još postoji nada u pravdu i da oni nikada neće prestati podsjećati na ono što se dogodilo na Uborku i Sutini, jer je obaveza pamtiti i novim generacijama prenijeti istinu, kako se takva zlodjela više ne bi ponovila.

"Pred Vijećem Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu presuđen je prije par dana komandant glavnog štaba vojske Republike Srpske Ratko Mladić koji je bio nadređeni svim jedinicama i počiniocima zločina u BiH pa i ovog zločina na Uborku i Sutini. Međutim izvršioci i naredbodavci ovog zločina ovdje još uvijek slobodno šetaju BiH ili Srbijom", kaže Hasić. Po tom pitanju je, kako naglašavan tužilaštvo BiH u potpunosti zakazalo.

"Punih 29 godina, od momenta kada je formirano tužilaštvo BiH nisu makli s mjesta. Ja ću iskoristi ovu priliku da ih još jednom pozovem, bez obzira na njihove probleme u pravosuđu BiH, da smognu snage jer imaju dovoljno materijala i dokaza da, konačno pred lice pravde izvedu zločince sa Uborka i Sutine", proučio je Hasić.

Amer Delić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Amer Delić (Foto: G. Š./Klix.ba)

Član centra za nenasilnu akciju i ratni veteran Armije BiH Amer Delić ističe da su ovdje pomiješani osjećaji saučešća sa porodicama i ljutnje zbog nepravde za 29 godina, jer nitko nije procesuiran .

"Postala je floskula da pozivamo da procesuiraju i da odgovorni rade svoj posao i to ide u nedogled. Ali koju poruku ćemo ostaviti u budućnosti mladim naraštajima ako kažemo da niko nije sankcionisan za ubistvo 114 ljudi, koji su imali svoj porodice i svoje prijatelje. To je sve ostalo i nepravda boli, tinjaju i ako se ovo ne dovede do kraja, jako će teško biti izgraditi povjerenje i neke normalne odnose", zaključio je Delić.