BiH
0

Mostar: Večeras svečano otvaranje 3.kongresa hirurga Federacije BiH

FENA
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Treći kongres hirurga Federacije BiH s međunarodnim sudjelovanjem svečano će biti otvoren večeras u Hrvatskom domu Hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

Kongres je posvećen temama iz oblasti opće, abdominalne, torakalne, plastično-rekonstruktivne, dječje i kardiovaskularne hirurgije, traumatologije i neurohirurgije, a poseban program bit će posvećen sestrinstvu u hirurgiji.

"Riječ je o kongresu na kojemu će sudjelovati preko 200 hirurga iz Bosne i Hercegovine i šire regije. Cilj nam je bio dovesti ljude koji su vrh medicine i nastaviti sarađivati s njima", kazao je tokom konferencije za novinare predsjednik organizacijskog odbora Kongresa prof. dr. sc. Zdrinko Brekalo, izrazivši nadu kako će ovakvih značajnih događaja biti i u budućnosti.

Tokom konferencije direktor Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar Ante Kvesić kazao je kakao je ovaj kongres značajan iz više razloga, a prvenstveno jer hirurzi u BiH pokazuju kako imaju jako dobru, kontinuiranu saradnju.

"Ovo je jedan veliki iskorak za našu ustanovu, jer kongres s međunarodnim sudjelovanjem značajan je događaj i veliki doprinos i razvoju hirurgije pa i promociji naše bolnice i našega grada", kazao je Kvesić.

Dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Milenko Bevanda izrazio je zadovoljstvo organiziranjem kongresa, kazavši kako je ovaj događaj jako značajan jer se ljudi prije svega druže, razmjenjuju stručna i naučna iskustva na najvišoj razini te kako su ovakvi susreti jako bitni medicinskom osoblju, ali i gradu i regiji.

Otvaranje večerašnjeg kongresa upotpunit će Akademski zbor "Pro Musica" pod vodstvom maestra don Dragana Filipovića, nakon čega će biti upriličena izložba fotografija prof. dr. sc. Zdrinka Brekala u galeriji Kraljice Katarine Kosače.

Radni dio kongresa održavat će se do 26. oktobra u hotelu Mepas u Mostaru.

Kongres organiziraju Udruženje hirurga Federacije BiH, Klinika za hirurgiju SKB Mostar i Liječnička komora Hercegovačko-neretvanskog kantona.