Bogata gradska kasa
36

Mostar usvojio budžet težak 130 miliona KM, gotovo dvostruko veći nego 2020. godine

G. Š.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Gradski vijećnici Grada Mostara nakon iscrpne rasprave i brojnih amandmana su s većinskih 25 glasova usvojili Budžet Grada Mostara za 2023. godinu težak 130 miliona KM, koji je gotovo dvostruko veći nego 2020. godine, kada je gradsko vijeće Mostara počelo s radom.
Gradonačelnik Mostara Mario Kordić se pohvalio da je to dobar budžet koji će promijeniti čitavu sliku najvećeg hercegovačkog grada, jer je prije svega razvojni ali i povećan na svim stavkama, te da se istinski raduje njegovoj implementaciji.
Mario Kordić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Mario Kordić (Foto: G. Š./Klix.ba)

"Mislim da je ovo pred nama presudna godina, kad bi trebali preći u normalniju fazu funkcionisanja i ono loše vrijeme ostaviti iza nas te krenuti kao normalna lokalna zajednica naprijed. Budžet se u odnosu na početak našeg mandata, prije dvije godine, doslovno udvostručio. Mnogo je faktora, ali rezultat postoji, ali ovo smatram velikim uspjehom i htio bih javno pohvaliti uspjeh ljudi koji su zaslužni da imamo ovakav budžet", rekao je Kordić.

Naglašava kako je budžet odličan i nije prenapuhan i nerealan, nego kad su u pitanju prihodi i dalje skromno planiran.

"Očekujemo u 2023. godini, da već vidimo izvjesne pomake kad je u pitanju urbanizam i početak ozbiljnije izgradnje u Mostaru što bi trebalo svakako napuniti gradski kasu, gradska područja, kako bi mogli sve projekte o kojim pričamo osigurati i privesti kraju", kazao je vidno zadovoljan gradonačelnik Mostara.

Naglašava kako tu imaju sredstava koja su prenesena iz ranijih godina, jer su se radom Gradske uprave stekli uslovi da se angažuju akumulirana sredstava od ranijih godina za projekte za koje su se stekli uslovi za početak implementacije.

"Uvijek sam apelirao da se u budžetu ne nalaze projekti za koje nema uslova za implementaciju, kako bi se izbjegla praksa da se projekti iz godine u godinu prebacuju i da se ne završavaju, te se time odaje slika da Gradska uprava nije sposobna to završiti iz kojekakvih razloga", naglasio je Kordić.

Pojašnjava kako se upravo na taj način kroz dvije godine uspjelo projekte iščistiti i završiti ono što je bilo započeto, te nove projekte adekvatnom dokumentacijom osigurati, kako bi oni nakon usvajanja budžeta i objavljivanja plana javnih nabavki u sljedećih mjesec dana krenuli u realizaciju.

Cilj je kako ističe, što više sredstava iz budžeta implementirati tokom godine da bi isporučili rezultate koji se od njih očekuje, te naglasio da je u svim stavkama vidljivo značajno povećanje.

"Kroz budžetska sredstava smo jako pomagali našim javnim poduzećima kako bi konačno stali na noge, konsolidirali se i uspjeli isporučiti ono što građani od njih očekuju", ustvrdio je Kordić.

Tvrdi da se prave veliki koraci i u reorganizaciji javnih preduzeća u Mostaru koji bi u 2023. godini trebali pokazati plodove rada, na zadovoljstvo svih građana.

Tako je najavio u sljedećih nekoliko mjeseci spajanje javnih preduzeća JP Parkovi i JP Komos kako bi dodatno dobili na efikasnosti i racionalizaciji, te zajedničkim snagama riješili probleme deponije Uborak i krenuli s novim modelom upravljanja.

Najavio je i oživljavanje Aerodroma Mostar za koji su također izdvojeni značajni novci, te naglasio da je raspisan javni poziv za letove između Mostara i Zagreba, za koje očekuje da će do kraja petog mjeseca biti i realizovani, jer po njegovim saznanjima taj proces ide u dobom smjeru.

"Osobno se veselim 2023. godini, bit će puno posla pred nama, ono što će biti veliki izazov jeste ovakav budžet implementirati. To će zahtijevati od Gradske uprave dodatne napore u provođenju svih administrativnih procedura kako bi se ovaj novac vidio konkretno i na terenu i kako bi zaživjeli projekti koje smo osigurali", konstatovao je Kordić.

Naglasio je da su svi veliki infrastrukturni projekti u gradu imaju trenutno osiguranu financijsku situaciju i pomno je planirano da se oni mogu i privesti kraju.

"Osigurani su veliki infrastrukturni projekti poput povezivanja s Južnom obilaznicom Mostara, Sjeverni ulaz u Mostar, sportske dvorane koje su započete nekad davno. Sad se vidi svjetlo na kraju tunela i kraj tih priča, te se može čak pričati i o konkretnim datumima završetka tih radova", zaključio je gradonačelnik Mostara Mario Kordić.