47. godišnjica
96

Mostar: Univerzitet "Džemal Bijedić" pokrenuo proceduru da dobije adresu USRC Midhat Hujdur Hujka

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Obilježavanje 47. godina uspješnog rada Univerziteta Džemala Bijedića u Mostaru počelo je danas sjećanjem na Džemala Bijedića i Midhata Hujdura Hujku, te polaganjem cvijeća na njihova spomen obilježjima u kampusu najstarije visokoškolske ustanove u Hercegovini.

Rektorica Univerziteta Džemal Bijedić Alena Huseinbegović je govoreći o ovoj važnog godišnjici podsjetila da Univerzitet nosi naziv po Mostarcu Džemalu Bijediću, koji je bio bh. političar i peti predsjednik Saveznog izvršnog vijeća SFR Jugoslavije, koji se smatra jednim od najutjecajnijih Bošnjaka 20. stoljeća, a da je smješten na Univerzitetskom sportsko-rekreacijskom centru "Midhat Hujdur Hujka".

"Današnji dan pored sjećanja na lik i djelo Džemala Bijedića po kojem je Univerzitet dobio ime, koje ponosno nosi, posebno je posvećen sjećanju na lik i djelo dobitnika Zlatnog ljiljana i nosioca Ordena oslobodilačkoga rata Midhata Hujdura Hujku, koji je bio simbol poštenja, hrabrosti i odbrane, ne samo ovog dijela na kojem se Univerzitetski kampus nalazi nego i domovine", kazala je Huseinbegović.

Zbog toga je, kako je naglasila Univerzitet pokrenuo proceduru izmjene adrese univerzitetskog kampusa na način da će umjesto Sjevernog logora, adresa glasiti USRC Midhat Hujdur Hujka, kako je propisano statutom Univerziteta.

Također je najavila da se programom obilježavanja 47. godišnjice najstarije visokoškolske ustanove u Hercegovini nastavlja brojnim aktivnostima koje će trajati do 17. februara u Mostaru.

Tako će sutra, 13. februara biti otvorena Sportska dvorana "Sport i zdravlje" na Univerzitetu "Džemal Bijedić" u Mostaru, te će u saradnji s Unijom studenata biti održan i turnir u stolnom tenisu.

Svečana sjednica Senata Univerziteta je najavljena za 14. februar u Centru za kulturu Mostar, gdje će mostarski univerzitet ugostiti brojne zvanice i goste iz akademskog i društveno-političkog života.

U okviru Svečane sjednice rektorica Huseinbegović će uručiti rektorove nagrade i priznanja Univerziteta, dok će u četvrtak, 15. februara biti održana promocija izdavačke djelatnosti, te naučno -istraživačkih i međunarodnih projekata.

Za petak je predviđena promociju doktora znanosti Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru, a svečano obilježavanja 47. godišnjice će završiti u subotu, 17. februara promocijom studenata kojima će u Sportskoj dvorani Sjeverni logor, biti dodijeljene univerzitetske diplome ovjerene akademskim, uz neizostavno fotografiranje.