Vruća tema vijećnika
277

Mostar ukida kontroverzne nazive ulica, no Baralija ima zamjerku na nova imena

G. Š.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Grad Mostar konačno će ukloniti kontroverzne nazive ulica koje su godinama kamen spoticanja i često izvor zapaljive retorike u najvećem gradu na Neretvi, o čemu će odluku donijeti Gradsko vijeće Mostara u četvrtak 14. jula na svojoj redovnoj sjednici.

Podsjetimo da su imena spornih mostarskih ulica godinama bila problem u tom gradu, a na njihovoj izmjeni je u više navrata inzistirao vijećnik SDP-a Arman Zalihić te to pitanje posebno aktualizirano nakon posljednje devastacije Partizanskog groblja u Mostaru.

Tako je na prošloj sjednici Gradskog vijeća donesena odluka o izmjeni naziva spornih ulica te imenovana komisija koja je već pripremila nove nazive za sporne ulice u tom gradu.

Prema tome dosadašnja ulica Mile Budaka mijenja naziv u Ulicu Alekse Šantića, a ulica Vokića i Lorkovića mijenja naziv u Ulicu Tina Ujevića, dok ulica Đure Spuževića mijenja naziv u Ulicu Ismeta ICE Voljevice, te dosadašnja ulica Tabornika Ive Zelenike mijenja naziv u Ulicu Ciglana Također dosadašnja ulica Rafaela Bobana mijenja naziv u ulicu Fra Ljudevita Laste, dok ulica Jure Francetića mijenja naziv u Humska ulica.

Komisiju za izmjenu naziva ulica u Mostaru čine Mario Kordić, Salem Marić, Zlatko Guzin Vlatko Marinović i Velibor Milivojević, a o svemu će ipak odlučivati Gradsko vijeće na osnovu gore navedenih prijedloga komisije koje je imenovalo Vijeće kako bi se napokon skinula ljaga s mostarskih ulica.

Tim povodom oglasila se vijećnica Naše stranke Irma Baralija navodeći kako će se prekosutra konačno donijeti odluka koja je davno trebala biti donesena vezano za nazive mostarskih ulica, te izrazila nezadovoljstvo činjenicom da ipak, ni jedna ulica nije dobila ime neke žene.

"Sretna sam što su napokon sve stranke pristale i dogovorile se da u Mostaru od sada nema mjesta za Milu Budaka, Vokića i Lorkovića, Rafaela Bobana, Đuru Spuževića, Tabornika Ivu Zeleniku i Juru Francetića. S druge strane, za mene lično je poražavajuće, pa čak i uvredljivo, da je komisija sačinjena od pet stranačkih vođa odlučila da, uprkos našim ali i prijedlozima drugih stranaka, baš ni jednu ulicu ne nazove po ženi", istaknula je Baralija.

Dodaje kako izgleda da, "u ovakvom Mostaru je, lakše dobiti ulicu ako si cigla nego ako si npr prva žena s doktoratom u BiH."

"Naravno da ću na ovu temu diskutovati prekosutra a pozivam i pojedince, intelektualce, kao i udruženja I organizacije koje postoje u Mostaru, a u svom Statutu imaju naznačeno da se bore i za ravnopravnost žena, da se oglase", poručila je Baralija.