Prvomajska atmosfera
138

Mostar prepun turista, u ugostiteljskim objektima traži se mjesto više

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Mostar je za prvomajske praznike prepun turista iz svih krajeva svijeta i svi smještani kapacitetu su mahom popunjeni kako u hotelima i privatnim apartmanima tako i u kućama i vilama za odmor, dok se u ugostiteljskim objektima obasjanim suncem danas traži mjesto više.

Stara gradska jezgra je prepuna domaćih i stranih turista koji su prvomajske praznike odlučili proslaviti u Mostaru, uvjerili smo se prilikom današnje posjete, te doznali da su ugostitelji i turistički radnici zadovoljni atmosferom koja ih podsjeća na 2019. godinu kad je najveći grad na Neretvi zabilježio rekordan broj posjetitelja.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Direktor turističke zajednice Grada Mostara Mensud Duraković za Klix.ba kaže kako je interes turista iz čitave BiH, ali i zemalja svijeta, jako veliki i da se prema procjenama ove godine očekuje rekordan broj posjetitelja u Mostaru.

"Sve ukazuje na to da će ove godine biti daleko veći broj posjetitelja nego 2019. godine kada smo imali rekordan broj gostiju", kaže nam Duraković.

U prilog tome, kako kaže, govori činjenica da su ljudi umorni od brojnih zabrana uzrokovanih koronavirusom i željni slobode i putovanja, ali i podatak da je na području Mostara izgrađen veliki broj smještajnih kapaciteta za turiste kao i zanimljivih sadržaja među kojima je avanturistički park Fortica.

Uz sve to, kako navodi, veliku ulogu će imati najava zračnog povezivanja Mostara sa ostatkom svijeta što će bez sumnje imati veliki utjecaj na dolazak turista u ovaj grad.

S dolaskom turista su zadovoljni i mostarski skakači, koji ovih dana izvode i po nekoliko skokova jer, kako navode, sve veći broj posjetitelja, u želji da Mostar doživi u punom smislu, želi vidjeti skok sa Starog mosta uživo i ne žali za taj prizor izdvojiti 100 KM.

Na Starom mostu smo zatekli prošlogodišnjeg šampiona skokova sa Starog mosta Emila Tiru, koji se fotografisao sa turistima.

"Čast mi je promovisati našu tradiciju", kazao je mostarski šampion za Klix.ba., koji će zadnje nedjelje u junu braniti ovu prestižnu titulu.

Međunarodni praznik rada danas je oživio i poznata mostarska izletišta gdje su mnogi došli kako bi 1. maj proslavili tradicionalno uz roštilj, razne društvene i sportske igre i druženje u prirodi.