BiH
0

Mostar: Potpisan sporazum u vrijednosti od 230 000 KM

FENA
U Gradskoj upravi u Mostaru danas je upriličeno potpisivanje Sporazuma o podjeli troškova u zajedničkom finansiranju dovršetka obnove zgrade Mukoša u vrijednosti od 230 000 konvertibilnih maraka.

Sporazum su potpisali gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić i rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Christiana Mc Naba. Inače, u prvoj fazi projekta obnove Mukoše urađeni su i svi zajednički dijelovi zgrade, krov te su postavljeni otvori, a vrijednost ukupne obnove je 1 063 817 KM.

Prvu fazu projekta financirali su federalno Ministarstvo za izbjegle i raseljene osobe s iznosom od 570 000 KM i Gradska uprava Mostara s 95 000 KM.

Potpisivanjem današnjeg sporazuma osigurana su sredstva od Fonda za povratak u BiH za kompletan dovršetak Mukoše i obnovu 19 stanova ukupne površine 2 216 metara četvornih od čega je stambenog prostora 1 856, a poslovnog 359 metara četvornih.

"Želim iskazati i zahvalnost na ovom projektu, ali i na svim ostalim projektima koji su vezani za obnovu kolektivnih stambenih objekta Ministarstvu za izbjegle i raseljene osobe F BiH i ministru Edinu Mušiću, koji je prepoznao projekte koje smo mi radili u Mostaru kao jako dobre", kazao je gradonačelnik Bešlić.

Bešlić je istaknuo da je dosadašnja suradnja između Mostara i UNDP-a kroz projekte koji su do sada provedeni i koji su se odnosili na obnovu stambenih objekta jako dobra budući da je veliki broje projekta završen te da se veliki broj građana Mostara vratio u svoje domove.

Bešlić je najavio kako uskoro kreće raspisivanje natječaja za obnovu stambenih objekata u središnjem dijelu grada za koje je napravljena projektna dokumentacija te kako uskoro očekuje da sredstva za obnovu potpisivanjem Sporazuma osigura i Vijeće ministara BiH.

Rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Christiana Mc Naba u izjavi za novinare je podsjetila kako je UNDP na projektima stambene obnove u Mostaru od 2003. godine kroz programe SUTRA 1 i SUTRA 2 te SUTRA PLOD te kako su sudjelovali u obnovi 120 stambenih objekata.

"Potpisivanje današnjeg sporazuma rezultat je dobre suradnje između Grada Mostara, Ministarstva za izbjegle i raseljene osobe F BiH i UNDP-a", kazala je Mc Naba.