|

Mostar postaje "ekskurzijska baza Bosne i Hercegovine"

Mostar postaje "ekskurzijska baza Bosne i Hercegovine"
0
Piše: Azer Jugo
11.10.2013. u 18:50
13
komentara
0

dijeljenja
Direktor Studentskog hotela Mostar i Contact Travel turističke agencije, Almir Duraković, najavio je pokretanje projekta "Ekskurzijska baza Mostar". Radi se o, kako kaže, potezu koji bi mogao imati dugoročan pozitivni efekt na turizam u Mostaru i Hercegovini, ali i koji bi unio novu redefiniciju korištenja postojećih turističkih potencijala."Unutrašnji izletni turizam je zapostavljen, a godinama gubimo značajan segment u školskom izletnom i ekskurzijskom turizmu. Mislim da se tu može znatno izmijeniti stanje i Mostar pretvoriti u najveći izletnički centar i bazu u BiH, a Hercegovinu u oazu izletničkog i školskog turizma", rekao je za Klix.ba Duraković.

Konferencija o školstvu u vrijeme krizeKonferencija koju smo dizajnirali, kaže Duraković, obuhvata sve segmente školovanja od osnovne škole do fakultetske diplome i postavlja pitanje o potrebi za kreiranjem novih rješenja od segmenta izdavaštva udžbenika, online learninga do mjesta gdje se prepliću turizam i školstvo. Definisali smo i naše projekte e-udžbenik, te modele online školovanja za osnovno i srednje obrazovanje.

"U Mostaru će biti upriličena regionalna konferencija Jugoistočne Evrope Direktora osnovnih i srednjih škola te dekana i rektora, kao i ministara obrazovanja iz regije JIE, koja tretira egzistencijalne aspekte školovanja u vremenu ekonomske krize te obuhvata jasnu potrebu da država načini poteze koji će sniziti troškove roditelja i uz to pomoći domaćoj ekonomiji", kaže Almir Duraković i dodaje: Pitanje je vrlo jasno - kako sniziti troškove školovanja, a uz to pomoći i domaćoj ekonomiji i unaprijediti obrazovanje.

"Grad Mostar ima idealnu poziciju za bazni turizam, koji je idealan model da se bh. školarcima omoguće najpovoljniji uslovi za ekskurzije. Godine krize ozbiljno su se odrazile na šanse da završni razredi osnovnih i srednjih škola imaju kvalitetne ekskurzije. Roditelji u BiH su stjerani u tjesnac preskupim aranžmanima za inostranstvo, a niko na tržištu još nije ponudio relevantan i kvalitetan odgovor", kaže direktor Studentskog hotela Mostar i naglašava da ovaj hotel ima kapacitet i kvalitet koji je vrhunska ponuda u svom segmentu.

Almir Duraković Almir Duraković


Inicijativa: Mostar će biti proglašen Glavnim gradom ekskurzija u BiHU tom slijedu, Almir Duraković je najavio i da će Mostar u sklopu predstojeće e-Konferencije o turizmu "Magical Mostar and Herzegovina tour" biti proglašen "glavnim gradom ekskurzija u BiH".

"Roditelji žele udovoljiti djeci, a nude im se preskupe i nerealne turističke ture koje uz to odnose novac iz BiH“, navodi Almir Duraković i napominje da je svaka inicijativa koja pomaže roditelje i djecu u vrijeme krize za pohvalu i treba je podržati, a takva je i ova da se Mostar proglasi glavnim gradom ekskurzija u BiH.

"Mostar je idealna baza na sat do dva vožnje vožnje do lokacija na Jadranu, od Neuma do Makarske, te uz to nudi najbolje uslove za pomoć roditeljima u finansiranju ekskurzija. Koncept baznog turizma omogućava da se pod najpovoljnijim uslovima posjete svakog dana turistička odredišta Hercegovine i južnog Jadrana".

"Mi smo mislili prije svega o tome kako ponuditi i roditeljima i djeci model koji će predstavljati rješenje, a ne problem. "Ekskurzijska baza Mostar" uključuje hotelski smještaj u Studentskom hotelu, svakodnevne izlete prema najatraktivnijim lokacijama raskošne Hercegovine i prema Jadranu, rafting te obilazak hercegovačkih turističkih dragulja", kaže Almir Duraković, menadžer projekta "Ekskurzijske baze Mostar".
Prijavi grešku


Komentari (13)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...