25. novembar
464

Mostar ove godine bez svečanog obilježavanja Dana državnosti BiH i s vidljivom podjelom na ulicama

Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Iako se danas u Mostaru obilježava Dan državnosti BiH i šalju snažne poruke o značaju toga dana i potrebi jedinstva za očuvanje domovine, te su sve trgovine zbog ovog praznika zatvorene, grad je okićen kao nijedan drugi, s vidnim podjelama ulica.
Kao i ranijih godina na mostarskim ulicama su istaknute državne zastave BiH u istočnom dijelu grada, odnosno do Španskog trga, gdje je bila ratna linija razdvajanja, dok se na ulicama u zapadnom djelu grada i danas vijore trobojke Herceg-Bosne.

Iako predstavnici mostarske gradske vlasti promovišu priču, da je to jedinstveni grad bez podjela, u oku svakog posjetioca najvećeg grada u Hercegovini su nažalost, podjele i danas vidljive.

Vidljivo je građanima i da ove godine za razliku od lani u Gradskoj vijećnici Mostara nije organizovan svečani prijem povodom Dana državnosti BiH, ali su gradski čelnici poslali građanima čestitke povodom ovog važnog dana uz poruke mira, tolerancije i zajedništva.

Mario Kordić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Mario Kordić (Foto: G. Š./Klix.ba)

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić (HDZ) je u svoje lično ime i uime Grada Mostara svim građanima čestitao 25. novembra-Dana državnosti Bosne i Hercegovine i uputio važnu poruku.

"Neka ovaj praznik bude poticaj za izgradnju tolerancije, punog međusobnog uvažavanja, poštovanja i suživota utemeljenog na punoj i stvarnoj ravnopravnosti i jednakosti svih konstitutivnih naroda građana, jer samo takva Bosna i Hercegovina može biti istinska zajednička domovina sviju nas i kao takva onda može ostvariti svoj puni prosperitet i stvarnu demokraciju", poručio je mostarski gradonačelnik Mario Kordić.

Salem Marić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Salem Marić (Foto: G. Š./Klix.ba)

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara Salem Marić (SDA) čestitavši svim građanima naše zemlje 25. novembar Dan državnosti Bosne i Hercegovine, podsjeća da je naša domovina nastala i očuvana na vrijednostima antifašizma i patriotizma, te da ima svoju bogatu i značajnu prošlost, postojanu sadašnjost i sigurnu budućnost.

"U vrijeme velikih svjetskih izazova i kriza u sigurnosnom i ekonomskom kontekstu, u vrijeme užasnih ratnih strahota i borbe za slobodarske vrijednosti svijeta još značajnije je brižljivo čuvati i strpljivo graditi domovinu Bosnu i Hercegovinu koja je garant naše slobode, mira i normalnog života u civilizacijskom okruženju Evrope. Dan državnosti je i prilika kada s posebnim poštovanjem i ponosom ističemo sve one koji su zaslužni za reafirmaciju državnosti Bosne i Hercegovine i poslije njenu odbranu i očuvanje kroz duži historijski period. Sjećamo se i odajemo poštovanje našim šehidima, državnicima i svim građanima koji su u historijskom razvoju zemlje dali svoj doprinos za njenu postojanost, očuvanje i obnovu. Sretan Dan državnosti! Neka vječno živi naša Bosna i Hercegovina u slobodi i miru", poručio je Marić.

U sklopu obilježavanja Dana državnosti u Mostaru je danas upriličen obilazak Partizanskog groblja i mostarskih Šehitluka, gdje je položeno cvijeće i odana počast poginulim borcima uz podsjetnik na značaj Dana državnosti BiH.

Antifašisti su poručili mladim ljudima da ne dozvole politikama da ih zavađaju, te da uzmu štafetu budućnosti u svoje ruke i nastave graditi BiH po mjeri svakog čovjek, znajući da su ZAVNOBIH-om 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu udareni temelji nove države Bosne i Hercegovine u koje je ugrađena ravnopravnost svih građana i građanki. .