Uspostava vlasti
67

Mostar: OHR "odblokirao" FBiH, no šta je s Hercegovačko-neretvanskim kantonom?

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Zastupnici Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona čiju većinu čine HDZ BiH i SDA, kao i na nivou Federacije BiH, danas su održali zadnju sjednicu u tom mandatu.

Odlukom visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta je onemogućena blokada vlasti na nivou Federacije BiH, na nižim nivoima vlasti nema promjena po pitanju uspostavom vlasti, te će sudeći prema trenutnom stanju formiranje vlasti u HNK sačekati formiranje viših nivoa.

Tomislav Martinović (Foto: G. Š./Klix.ba)
Tomislav Martinović (Foto: G. Š./Klix.ba)

Zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNK Tomislav Martinović (HDZ BiH) kaže kako ona ostaje u okviru onoga što je prethodni Ustav definirao.

"Ono što ja očekuje je da ćemo mi uistinu ovaj put bez zadrške krenuti u implementaciju izbornih rezultata i to obaviti što prije", kazao je Martinović.

Na koji način bi se vlast formirala, on nema odgovora iako uz mali pad broja glasova HDZ BiH ostaje najjača politička stranka u tom kantonu.

"Kako sad kažu rezultati koji su objavljeni na službenoj stranici CIK-a, mi imamo jedan mali pad kad je u pitanju ovaj kanton. Sad smo na poziciji 11 zastupnika koji bi ušli u kantonalnu skupštinu. Ima puno mjesta na kojima je ponovljeno prebrojavanje i puno mjesta na kojima očekujemo određeni broj glasova, koji nisu još uneseni", kazao je Martinović.

Tvrdi da nema nikakvih razgovora s potencijalnim partnerima za formiranje vlasti i da se oni mogu očekivati tek kad bude završna objava svih rezultata.

Druga najjača politička stranka u HNK je i dalje SDA s blagim padom u odnosu na prethodni mandat, ali iako su ove dvije strane stalni politički partneri o budućim odnosima su oprezni.

Šerif Špago (Foto: G. Š./Klix.ba)
Šerif Špago (Foto: G. Š./Klix.ba)

Predsjedavajući Skupštine HNK Šerif Špago (SDA) kaže da SDA broji sedam mandata prema trenutnim rezultatima što je jedan mandat manje nego na proteklim izborima i da je to dobar rezultat, ali da je rano govoriti u uspostavi vlasi u HNK i da će se prema nekim procjenama ona slagati s viših nivoa prema nižima.

"Vi znate da ovaj kanton 'ne žuri' s uspostavom vlasti. Vjerojatno će i ovaj put biti tako iako je svima nama bitno da napokon dobije što proje vladu nakon ovih izbora, imajući u vidu da prethodni mandat je radila vlada koja je bila u tehničkom mandatu. Sigurno neće niko početi neke ozbiljnije razgovore dok se ne objave konačni rezultati, a ja očekujem u narednih 20 dana da ćemo imati konačne mandate, jer vjerojatno će zavisi i pregovori od toga ko će imati mandat više ili manje, pogotovo u ovom kantonu", kazao je Špago.

Naglasio je kako je izvjesno da stranke okupljene oko HDZ-a imaju sigurnih 11 mandata i da je bez njih nemoguće formirati vladu u HNK, te da je sve ostalo stvar političkih pregovora i slaganja te vlasti po nekoj hijerarhiji.

Za uspostavu vlasti u HNK će trebati i treći partner jer je za izbor vlade nužna dvotrećinska većina na što računa HDZ 1990. koji očekuje četiri mandata.

Ivan Odak (Foto: G. Š./Klix.ba)
Ivan Odak (Foto: G. Š./Klix.ba)

Zastupnik u Skupštini HDZ 1990 Ivan Odak kaže da ta stranka u HNK bilježi stopostoni uspjeh na ovim izborima, jer je do sada u Skupštini HNK imala dva zastupnika, a sada je osvojila četiri mandata, te da se vidi u budućoj vlasti HNK.

Prema sadašnjim rezultatima SDP će ponovno biti najjača opoziciona stranka sa tri zastupnika.

SDP-ov zastupnik u Skupštini HNK Aner Žuljević je ocijenio da su one politike koje su vodile HNK nagrađene za nastavak te iste politike u iduće četiri godine.

Aner Žuljević (Foto: G. Š./Klix.ba)
Aner Žuljević (Foto: G. Š./Klix.ba)

"Nažalost, kada pogledate rezultate izbora rekli bismo da smo imali sjajne četiri godine ili osam godina. Kada pogledate realnost života i odlazak ljudi iz kantona onda vidite da praktično postoji jedna nelogičnost između načina glasanja biračkog tijela i onoga što živimo svakodnevnim životom", rekao je Žuljević.

On je podsjetio da je SDP u kampanju ušao s jasnim programom za bolji život svih građana u tom kantonu, ali da su građani podlegli kampanji, "ratnih bubnjeva i glasali na iracionalnoj osnovi, ne gledajući u svoj frižider i novčanik, što prelazi u fazu koju psiholozi moraju preispitati".

"Vrijeme će pokazati hoće li nakon ovih izbora doći do drugačijih formata obnašanja politike. Ovo je čista jedinica svih nas zajedno, ne govorim više ni o opoziciji. Ova Skupština je preskup sport u ovih osam godina za ono što je dala građanima. Ovo je čisti kec za sve nas zajedno i proteklih osam godina", zaključio je Žuljević.