BiH
0

Mostar: Održan simpozij na temu "Liječenje debljine"

FENA
Mostar
Mostar
Na Medicinskom fakultetu Sveučilišne kliničke bolnice Mostar danas je održan monotematski mini simpozij na temu "Liječenje debljine".
Predavači su bili prof.dr. sc. Milenko Bevanda, voditelj Odjela za gastroenterologiju Klinike za unutarnje bolesti SKB Mostar, koji je govorio o multidiscipinarnom pristupu debljini, dok je prof.dr.sc. Davor Štimac sa Zavoda za gastroenterologiju Kliničkog bolničkog centra Rijeka govorio o endoskopskom tretmanu kod debljine.

"Debljina je bolest modernog doba i ubrajamo je u najozbiljnije zdravstvene probleme s kojima se suočava suvremeni svijet", kazao je tokom predavanja prof.dr.sc. Milenko Bevanda, dodavši da je debljina ozbilja bolest koja izaziva mnoge komplikacije, zbog čega se smanjuju kvalitet života, radna sposobnost i životni vijek.

"Debljina ugrožava zdravlje i vodi u bolest. Riječ je o zdravstvenom, a ne više samo estetskom problemu koji treba pravodobno dijagnosticirati i primjereno liječiti", poručio je dr. Bevanda,

Napomenuo je kako BiH nema nikakvih istraživanja koja bi pokazala u kojem su postotku ljudi u ovoz zemlji pretili, ali da podaci za Hrvatsku govore da ta nacija spada među pet evropskih zemalja po pretilosti.

Inače, danas je pod vodstvom prof.dr.sc. Davora Štimca i liječničkog tima prof.dr.sc. Milenka Bevande na 30-godišnjoj pacijentici obavljen zahvat vađenja intragastričnog balona, koji je postavljen prije šest mjeseci. Također, danas je intragastrični balon.postavljen novom pacijentu

"Riječ je o balonu koji je smanjivao volumen želuca i na taj način omogućio pacijentici unos manjih količina hrane, što dovodi do redukcije tjelesne težine. Gastroskopskim putem se unosi sonda u želudac, nakon toga kroz kateter se sonda puni i pretvara u loptu dimenzija 10x10x10 cm. Lopta se napuni sa 400 ml tekućine i ona se raširi unutar želuca vršeći pritisak na stijenku želuca. Tako se stvara osjećaj sitosti kod pacijenata. Glatka lopta se okreće u želucu i ostavlja vrlo mali prostor za unos hrane. Tako u želucu, od prosječnih 1200, ostaje 200 ml prostora za unos hrane", pojasnio je prof. dr. sc. Davor Štimac.



Koristi se kod pacijenata sa debljinom trećeg stepena, a 30- godišnja pacijentica ovom metodom je izgubila 17 kg, što je jako teško postići drugim metodama osim hirurškim. Od danas će Sveučilišna Klinička bolnica Mostar imati obučen tim prof. dr. sc. Milenka Bevande, koji će nastaviti odgovorno pristupati navedenim zahvatima.