BiH
0

Mostar: Održan koncert za obnovu Saborne crkve

SRNA
Dom Hercega Stjepana Kosače u Mostaru
Dom Hercega Stjepana Kosače u Mostaru
Kulturno umjetničko društvo ''Alat Swisslion'' iz Trebinja održalo je večeras u Mostaru humanitarni koncert za obnovu Saborne crkve Svete Trojice u ovom gradu.

Koncert je održan u velikoj sali Hrvatskog doma "Hercega Stjepana Kosače", koja je bila skoro puna, a svi prisutni bili su oduševljeni nastupom Trebinjaca. Na koncertu su izvođene igre i pjesme iz Hercegovine - hercegovačka svadba, igre iz Krajine, lindžo, igre iz Šumadije, aleksinačko Pomoravlje, bunjevačke igre, igre iz Makedonije, ciganske igre iz Vojvodine i vesele šopske igre.

Mostarski paroh Radivoje Krulj zahvalio je Kulturno-umjetničkom društvu ''Alat Swisslion'' na nastupu koji su posvetili obnove crkve, kao i organizatoru koncerta mostarskim ''Guslama'', te rukovodstvu ''Kosače''. ''Svaka molitva, pjesma, igra i kamen na našoj crkvi puno znači'', rekao je Krulj. 

KUD "Alat Swisslion", koji je nedavno na svjetskom festivalu folklora u Istanbulu u konkurenciji 28 zemalja sa svih kontinenata osvojio drugo mjesto, sam se ponudio da pomogne obnovu crkve. 	"Koncert neće puno pomoći u materijalnom smislu, ali nas je obradovalo to što su oni izrazili želju da pomognu obnovu Saborne crkve. Mi smo to prihvatili i jako smo zadovoljni", rekao je ranije Krulj. 

On je dodao da će sredstva za obnovu crkve u narednoj godini biti upitna ako institucije i pojedinci koji su obećali novac, svoja obećanja ne ispune. Obnova Saborne crkve u Mostaru, koja je 1992. zapaljena i porušena do temelja, počela je proljetos i do sada je ozidano šest metara zidova. 

''Sve ide svojim tokom. Zadovoljni smo dinamikom radova, kao i činjenicom što se UNESCO uključio u obnovu. Preko Španije je odobreno 200.000 dolara koji se sada implementiraju preko kancelarije UNESCO-a u Sarajevu. Jako nam je važno što je tako značajna institucija stala iz obnove Saborne crkve'', naglasio je Krulj.